Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a transmis, miercuri, că în bugetul din acest an a fost alocată suma de 65 milioane lei pentru îmbunătăţirea condiţiilor în cele 1.180 de unităţi de învăţământ care funcţionează cu grupuri sanitare neconforme, dotate necorespunzător sau amplasate în exteriorul construcţiilor de învăţământ. Cadrul pentru repartizarea acestor fonduri unităţilor-administrativ-teritoriale va fi stabilit prin Hotărâre de Guvern.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MEN a transmis, miercuri, o informar cu măsurile luate în ultimii ani pentru remedierea situaţiei unităţilor de învăţământ preuniversitar care deţin grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă şi fără canalizare. 

”În anul 2019, în bugetul Ministerului Educaţei Naţionale la Capitolul Cheltuieli de capital, Titlul 51 Transferuri între unităţi ale administraţiei publice, a fost alocată suma de 65 milioane lei pentru îmbunătăţirea condiţiilor în cele 1.180 de unităţi de învăţământ care funcţionează, în prezent, cu grupuri sanitare neconforme, dotate necorespunzător sau amplasate în exteriorul construcţiilor de învăţământ. Este în curs de promovare o hotărâre de Guvern care reglementează cadrul pentru repartizarea acestor fonduri unităţilor-administrativ-teritoriale, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene, în anul 2019”, a transmis MEN.

Sursa citată a precizat că, în anul 2017, în reţeaua de învăţământ preuniversitar de stat funcţionau 2.219 unităţi de învăţământ cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă şi fără canalizare. Dintre acestea, 730 de unităţi de învăţământ au fost cuprinse în finanţare prin diferite programe gestionate de către MDRAP  (PNDL I şi II), MF (POR) şi MEN (PRET - program prin care au fost construite grădiniţe noi dotate corespunzător).

”Drept urmare, în anul 2018 au rămas 1.489 de unităţi de învăţământ care funcţionau cu grupuri sanitare în exteriorul construcţiilor. Pentru 309 dintre aceste unităţi de învăţământ, situaţia neconformă a fost remediată. De asemenea, în anul 2019 vor continua lucrările începute în anii trecuţi la circa 5.095 de unităţi de învăţământ preuniversitar cuprinse în programele derulate prin MDRAP - PNDL I, PNDL II, AFIR şi prin POR”, a mai transmis MEN.

Totodată, MEN anunţă că, în perioada 2017 – 2019, prin Proiectul Reforma Educaţiei Timpurii, în România au fost finalizate lucrările pentru 64 de grădiniţe, iar prin Proiectul Reabilitarea Infrastructurii Şcolare, pentru 32 de şcoli. În anul 2019, sunt în curs de execuţie 96 de grădiniţe şi două şcoli.

Un copil de trei ani a murit, luni, după ce a căzut în fosa septică din curtea unei şcoli din comuna ieşeană Brăieşti, judeţul Iaşi
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.