Guvernul a aprobat un memorandum privind utilizarea instrumentului "Policy Support Facility” (PSF) pentru evaluarea sistemului naţional de Cercetare-Dezvoltare-Inovare, în scopul creşterii fondurilor atrase din programele comunitare de finanţare a cercetării şi inovării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Educaţiei, în şedinţa de Guvern de joi a fost aprobat Memorandumul privind utilizarea mecanismului de sprijin al politicilor din Programul Orizont 2020 pentru evaluarea politicilor naţionale în domeniul cercetare, dezvoltare şi inovare, a guvernanţei şi arhitecturii instituţionale, în vederea unei integrări optime în Spaţiul European al Cercetării, în scopul constituirii suportului ştiinţific necesar unei reforme profunde a sistemului Cercetare-Dezvoltare-Inovare (CDI) - Policy Support Facility (PSF).

Conceptul de Spaţiu European de Cercetare (ERA) a fost lansat de către Comisia Europeană în anul 2000 şi actualizat succesiv în perioada 2008 - 2015 printr-o serie de reforme care au conturat ERA prin direcţionalitate, prioritizare, guvernanţă, reforme concretizate prin stabilirea unui mecanism de monitorizare şi suport din partea Comisiei Europene, cu sprijinul statelor membre, arată MEC.

"În urma dialogului informal dintre Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Direcţia Generală Certare şi Inovare (Comisia Europeană), în marja Consiliului Competitivitate din luna februarie 2020, a rezultat sprijinul Comisiei Europene pentru o eventuală solicitare a României de utilizare a instrumentului Policy Support Facility, pentru evaluarea sistemului naţional CDI, în scopul creşterii fondurilor atrase din programele comunitare de finanţare a cercetării, inovării şi integrării sistemului naţional CDI în Spaţiul European al Cercetării", scrie într-un comunicat de presă transmis vineri de minister.

Conform sursei citate, mecanismul de sprijin al reformei politicilor naţionale de cercetare-dezvoltare şi inovare este finanţat 100% prin Programul Orizont 2020 şi asigură sprijin independent autorităţilor publice naţionale cu atribuţii în domeniul CDI, la solicitarea acestora, din partea unor experţi recunoscuţi de către Comisia Europeană. Acest instrument are un rol important în asigurarea armonizării sistemelor naţionale CDI în cadrul ERA, pe diverse paliere, precum: stimulentele fiscale pentru CDI, ştiinţa deschisă, finanţarea bazată pe performanţă a organismelor publice de cercetare şi interoperabilitatea programelor naţionale de cercetare şi inovare.

Instrumentul din programul Orizont 2020 a fost utilizat de multe ţări pentru evaluarea politicilor CDI, a strategiilor şi programelor naţionale din domeniu. Ministerul Educaţiei şi Cercetării a participat la schimbul de bune practici (PSF-MLE) privind alinierea şi interoperabilitatea programelor naţionale de cercetare (2016-2017); elaborarea de strategii naţionale şi a „foii de parcurs” pentru cooperarea internaţională în cercetare şi inovare (2019-2020).

Aceste schimburi de bune practici au asigurat o mai bună racordare a Planului Naţional de Cercetare-Dezvoltare-Inovare (2015-2020) la standardele europene, arată MEC.

În 30 aprilie 2020, a avut loc dialogul bilateral dintre România şi Comisia Europeană - Direcţia Generală Cercetare şi Inovare şi Direcţia Generală REGIO, iniţiat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, la care au participat Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, în marja Semestrului European. În acest context, Comisia Europeană şi-a reafirmat sprijinul pentru PSF, a sugerat un calendar de implementare şi a indicat modalităţi concrete prin care această evaluare poate contribui la forma finală a Strategiei Naţionale pentru Cercetare-Inovare şi Specializare Inteligentă (SNCISI). Comisia Europeană a apreciat disponibilitatea României de a realiza o evaluare de amploare a sistemului CDI ca bază pentru o reformă susţinută atât la nivel programatic şi instituţional, cât şi la nivel legislativ.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării adaugă că are ca priorităţi, pentru acest an, atât elaborarea Strategiei Naţionale pentru Specializare Inteligentă (SNSI), cât şi a Strategiei Naţionale de Cercetare-Dezvoltare-Inovare (SNCDI), precum şi a următorului Plan Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare (PNCDI).

Potrivit sursei citate, "evaluarea inter pares prin instrumentul PSF se va derula pe o durată de maximum un an, cu experţi externi, costurile fiind integral suportate de către Comisia Europeană, prin Programul Orizont 2020. Instituţiile din România implicate în acest proces vor  asigura baza de date şi documentaţia necesară pentru evaluarea sistemului naţional CDI".

Concluziile intermediare exprimate de experţii independenţi, contractaţi de Comisia Europeană, se vor transmite Ministerului Educaţiei şi Cercetării în timp util pentru a fi integrate în Strategia Naţională pentru Cercetare-Inovare şi Specializare Inteligentă SNCDSI şi exploatate adecvat.

În cadrul Memorandumului s-a propus şi crearea unui Comitet interinstituţional, coordonat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, care să asigure sprijinul pentru realizarea în bune condiţii a evaluării cu experţi externi a politicilor naţionale în domeniul CDI, a guvernanţei şi a arhitecturii instituţionale, în vederea unei integrări optime în Spaţiul European al Cercetării. Din acest comitet vor face parte reprezentanţi ai instituţiilor publice centrale şi ai altor organizaţii relevante pentru activităţile CDI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.