Echipa de cercetare a Grupului MedLife a analizat un nou lot de 94 de probe provenite de la pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, dintre care 88 conţin tulpina britanică a coronavirusului, ceea ce indică o prevalenţă de 94% pe lotul analizat. Pe de altă parte, specialiştii anunţă că nu au identificat în această etapă a studiului prezenţa altor tulpini, precum cea braziliană sau sud-africană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Grupul Medlife, probele au fost selectate în mod aleatoriu şi au fost analizate în perioada 8 – 11 martie.

Din 94 de probe analizate, 88 conţin tulpina britanică a coronavirusului, ceea ce indică o prevalenţă de 94% pe lotul analizat.

Potrivit raportului, cele mai multe cazuri de infectare cu varianta britanică a coronavirusului provin din Bucureşti – 37 pacienţi, Timişoara – 17 pacienţi, Cluj – 7 pacienţi, Braşov – 6 pacienţi, Sibiu – 4 pacienţi, Prahova – 3 pacienţi, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Ilfov - câte 2 pacienţi/judeţ şi Arad, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Sălaj şi Teleorman – 1 pacient/judeţ.

Până în prezent, MedLife a secvenţiat aproape 700 de probe, reprezentând 74% din totalul probelor secvenţiate în România (din datele disponibile), dintre care 239 au fost cu tulpina britanică B.1.1.7 şi 2 cu tulpina sud-africană B.1.351. În total, de la începutul acestui an, autorităţile române au raportat 469 de cazuri identificate cu tulpina britanică, 3 cazuri de infectare cu tulpina sud-africană şi 2 cazuri cu tulpina braziliană.

“Din păcate, previziunile noastre s-au adeverit, practic tulpina britanică (B1.1.7) a subtituit tulpinile care circulau pe teritoriul României. Dacă în urmă cu două luni, doar 12% din probele analizate conţineau tulpina britanică, în prezent am ajuns la o prevalenţă de 94% pe lotul analizat. Această evoluţie nefavorabilă confirmă indicele ridicat de contagiozitate al noii tulpini şi explică creşterea constantă a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 din ultima perioadă. Capacitatea de transmitere şi infecţiozitate ridicată a tulpinii britanice ar putea să inhibe creşterea în frecvenţă a tulpinilor braziliană şi sud-africană. Acesta ar fi o veste bună întrucât vaccinurile disponibile par să fie mai puţin eficiente faţă de aceste aceste tupini. În continuare este extrem de important să se urmărească evoluţia tulpinilor care circulă pe teritoriul României pentru a identifica mutaţii noi care ar putea afecta contagiozitatea virusurilor şi eficienţa vaccinurilor. În acest sens, ne bucurăm de faptul că MedLife va continua programul de secvenţiere, urmând să revină constant cu informaţii actualizate. Reiterăm faptul că secvenţierea este singura metodă care permite urmărirea corectă a mutaţiilor noi apărute”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi coordonator al studiului de secvenţiere derulat de MedLife.

“Datele oferite de specialiştii noştri nu sunt deloc încurajatoare, mai ales în contextul studiilor internaţionale, care indică faptul că varianta britanică a coronavirusului nu doar că se răspândeşte mai repede, ci prezintă şi o rată a mortalităţii mai mare în comparaţie cu alte tulpini anterioare. Aşadar, în perioada următoare ne aşteptăm la creşterea numărului de cazuri, creşterea numărului de pacienţi internaţi la ATI şi chiar a numărului de decese. De aceea, e nevoie de multă prudenţă, atât din partea autorităţilor, cât şi din partea populaţiei generale. Vaccinarea rămâne o soluţie viabilă. Am început bine campania de vaccinare, dar dacă vrem să ajungem cât mai repede la o masă critică de persoane imunizate e nevoie să creştem dinamica, astfel încât să atingem o capacitate de vaccinare până la 100.000/zi. Aceasta este miza României pentru a reporni viaţa şi economia. Până atunci, măsurile de protecţie rămân esenţiale. De asemenea, decizia autorităţilor de carantinare etapizată este binevenită atât din punct de vedere al siguranţei populaţiei, cât şi din perspectivă economică”, a declarant, la rândul sîu, Mihai Marcu, Preşedinte şi CEO MedLife Group.

Reprezentanţii companiei anunţă continuarea programului de secvenţiere în laboratoarele proprii pentru  a putea oferi autorităţilor informaţii actualizate cu privire la evoluţia virusului, apariţia şi răspândirea noilor tulpini. În prezent, MedLife are capacitatea de a secvenţia 5% din totalul probelor PCR pozitive prelucrate în laboratoarele proprii şi anunţă intenţia de a-şi mări capacitatea în perioada următoare până la un potenţial de 1. 500 de teste pe săptămână.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.