Medicul Valeriu Gheorghiţă, care coordonează campania naţională de vaccinare anti-COVID, afirmă că săptămâna viitoare va primi a treia doză de vaccin, el alegând serul Pfizer, cu care a fost, de altfel, vaccinat în luna ianuarie a acestui an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Valeriu Gheorghiţă a anunţat că săptămâna viitoare va primi doza booster de ser anti-COVID. 
 
"Noi recomandăm ca, de primă intenţie, să se folosească acelaşi timp de vaccin, dar se poate opta pentru schimbarea tipului de vaccin. Personal, o să fac acelaşi timp de vaccin, în ianuarie, singurul vaccin disponibil în România era vaccinul de la compania Pfizer. Diferenţele sunt legate de dozaj, ştim că o doză de vaccin de la compania Pfizer are 30 de micrograme de ARN Mesager, spre deosebire de o doză de la compania Moderna unde sunt 100 de micrograme de ARN Mesager, dar asta nu înseamnă că vom avea un răspuns imun de trei ori mai puternic, pentru că vorbim, în final, de proteina care rezultă din această cantitate de antigen şi atunci lucrurile sunt mult mai complexe la nivel celular. Dar ceea ce ştim este că, într-adevăr, vaccinul de la Moderna este uşor mai reactogen, adică poate să dea reacţii locale sau reacţiile sistemice - febră, frisoane - mai frecvent decât înregistrăm la compania Pfizer. Dar nu există diferenţe ale profilului de siguranţă. Este important să ne raportăm la cum am tolerat doza doi”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.
 
El a explicat că persoanele care au avut reacţii adverse puternice după a doua doză de ser Moderna pot opta pentru doza de suprarapel pentru serul Pfizer. Recomandarea pentru cei care nu au avut reactogenitate crescută la primele două doze cu Moderna este că pot face a treia doză cu acelaşi ser.
 
De asemenea, persoanele care au făcut o doză de ser Astra Zeneca şi au mai mult de trei luni de la inocularea serului se pot vaccina cu un vaccin pe bază de ARN Mesager fără a avea nevoie de recomandarea medicului. Ei se pot prezenta direct la centrele de vaccinare pentru a treia doză care va fi de ser Pfizer sau Moderna.
 
Gheorghiţă a menţionat că trecerea prin boală acţionează asemenea unui rapel, iar acesta este motivul pentru care persoanele care au avut şi boala şi s-au şi vaccinat cu schema completă nu este nevoie de a fi vaccinate, însă nici nu au contraindicaţie. Conform medicului, autorităţile nu au permis doza a treia şi acestei categorii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.