Radu Ţincu, medic ATI şi Toxicologie în cadrul Spitalului Floreasca din Capitală, care era de gardă în momentul producerii exploziei de la Crevedia, a explicat că prima măsură luată a fost eliberarea paturilor de Terapie Intensivă, iar când a sunat medici aflaţi în timpul liber, să îi cheme în ajutor, a fost plăcut surprins să afle că aceştia se aflau deja în drum spre spital, înainte de declanşarea Planului alb. Ultimii pacienţi au fost operaţi până la ora 6 dimineaţa, explică medicul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”În Bucureşti, paturile de Terapie Intensivă, mai ales într-un spital de anvergura Spitalului Floreasca, sunt ocupate. Principala problemă pe care am avut-o în momentul în care s-a declanşat Planul alb era să eliberăm paturi de Terapie Intensivă, astfel încât pacienţii cu arsuri grave să poată fi trataţi, lucru care s-a şi întâmplat. O parte din pacienţii de pe Reanimare au fost mutaţi pe alte secţii, am reuşit să eliberăm acele locuri unde circuitele funcţionale funcţionau perfect şi aceşti pacienţi au putut fi protejaţi împotriva infecţiilor şi a contaminării cu alte microroganisme de spital”, a declarat medicul Radu Ţincu, marţi seară, la Medika TV.
 
Ţincu a menţionat că mulţi dintre colegii săi au plecat spre spital înainte de declanşarea Planului alb.
 
”Aproape 30 de pacienţi au fost internaţi la Spitalul Floreasca. Se punea problema că avem nevoie de personal suplimentar, personal care, eu fiind şef de secţie, Planul alb odată activat a trebuit să sun personal medical să vină la spital şi am fost surprins că pe mulţi îi sunam şi erau deja în maşină, până să se declanşeze Planul alb. Au înţeles, văzând la televizor acest incident şi aflând că aceşti pacienţi vin la spital la Floreasca, au plecat înainte de declanşarea Planului alb şi nu pot decât să mă bucur că iată, după tragedia de la Colectiv, doar o mobilizare, doar un efort colectiv poate să gestioneze o astfel de situaţie”, a mai spus Ţincu.
 
Întrebat care a fost primul lucru făcut după ce a aflat de exploziile de la Crevedia, Ţincu a răspuns că a eliberat paturi de Terapie Intensivă.
 
”Primul lucru pe care l-am făcut, am vizitat pacienţi care puteau fi îngrijiţi şi în saloanele post-operator sau în saloanele de Terapie Intensivă intermediară, sunt pacienţi care aveau o stare relativ bună şi care au fost transferaţi către aceste saloane, astfel încât când secţiile de ATI 1 şi ATI 2 s-au eliberat, undeva la peste 15 paturi, în acel moment, în aşteptarea pacienţilor cu arsuri. Al doilea lucru pe care l-am făcut, pentru că secţia ATI de care mă ocup se ocupă şi de Toxicologie, m-am gândit că, fiind un incendiu cu degajare mare de fum, ar trebui să păstrăm şi nişte paturi pentru pacienţi cu potenţiale intoxicaţii cu fum, astfel încât din aceste locuri, 6 au fost păstrate pentru astfel de pacienţi”, a precizat Radu Ţincu.
 
Întrebat, de asemenea, dacă sălile de operaţie au fost pregătite, Ţincu a subliniat că toate operaţiile necesare s-au încheiat la ora 6 dimineaţa.
 
”Colegii de la chirurgie plastică s-au ocupat foarte mult. Spitalul Floreasca are peste 25 de săli de operaţie, ceea ce reprezenta o posibilitate de infrastructură foarte bună, dar aveam nevoie de personal, personal care a şi venit. Pacienţii au fost triaţi de colegii de la chirurgie plastică, care au împărţit pacienţii în funcţie de severitate. Cei care au avut nevoie de intervenţie imediat au intrat în sala de operaţie, iar ceilalţi au fost operaţi până dimineaţă. Ultimii pacienţi au fost operaţi în jurul orelor 5-6 dimineaţa. Toţi pacienţi afectaţi de incendiul de la Crevedia au fost operaţi până la ora 6 dimineaţa şi toate rănile produse au fost îngrijite”, a mai spus Ţincu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.