Medicii de la Spitalul CF Timişoara au afirmat că pneumonia este cel mai mare ucigaş infecţios din lume şi au menţionat că trei milioane de morţi annual sunt cauzate de această afecţiune ceea ce înseamnă că un om moare la fiecare 13 secunde din cauza acestei afecţiuni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Este considerată drept cel mai mare ucigaş infecţios din lume. În fiecare an, peste 3 milioane de decese sunt cauzate de pneumonie. Aceasta înseamnă că o persoană moare din cauza acestei afecţiuni la fiecare 13 secunde. Cu toate acestea, pneumonia rămâne o boală căreia nu i se acordă suficient de multă atenţie. Astăzi, pe 12 noiembrie, tragem un semnal de alarmă cu privire la această ameninţare gravă la adresa sănătăţii noastre”, au transmis medici de la Spitalul CF Timişoara.
Aceştia au explicat că mecanismul prin care se instalează pneumonia este reprezentat de o inflamaţie acută a plămânului, produsă prin inhalarea de agenţi infecţioşi (bacterii, virusuri, fungi) sau prin diseminarea unor germeni din sânge de la focare infecţioase. Metodele prin care aceasta se poate răspândi sunt reprezentate de transmiterea pe cale aeriană, prin stropii proveniţi din strănut, tuse sau prin contact direct cu o suprafaţă infectată.
“Pacienţii vulnerabili pentru a dezvolta forme severe de pneumonie sunt cei cu boli cronice respiratorii (BPOC, astm, bronşectazii), persoanele din categoria vârstelor extreme (copii, bătrâni), fumătorii, pacienţii cu boli cronice ale inimii, rinichilor sau ficatului. Simptomele pneumoniei comunitare se instalează brusc, cu tuse seacă, ce poate deveni productivă, mucusul putând fi galben sau verzui, uneori maro sau cu firicele de sânge. Acestora li se adaugă junghiul toracic, febra (>38C), frisoane, transpiraţii. Uneori boala poate fi însoţită de dificultate în respiraţie”, a precizat sursa citată.
Medicii avertizează că pneumonia poate să fie periculoasă, dacă nu este tratată corespunzător. Riscurile majore au în vedere: complicaţii grave - pneumonia netratată poate duce la complicaţii serioase, printre care se numără abcese pulmonare sau insuficienţă respiratorie; răspândire rapidă - boala se poate răspândi cu uşurinţă în comunităţi şi poate afecta mulţi oameni într-un timp scurt; impact asupra copiilor - copiii cu vârsta sub 5 ani sunt expuşi unui risc crescut. Pneumonia este una dintre principalele cauze ale decesului în rândul copiilor mici.
Specialiştii de la Spitalul CF Timişoara au oferit şi câteva măsuri pentru reducerea riscului de pneumonie. 
Acestea sunt: vaccinul antigripal anual si vaccinul antipneumococic: Serul poate proteja împotriva principalelor tipuri de bacterii care cauzează pneumonie.
Igiena riguroasă - spălatul frecvent pe mâini şi evitarea contactului cu persoanele bolnave pot reduce riscul de infecţie şi evitarea fumatului - fumatul creşte riscul de pneumonie sunt alte măsuri de reducere a riscului de pneumonie. 
În cadrul Ambulatoriului Spitalul Clinic CF Timişoara funcţionează un Cabinet de Pneumologie, serviciile fiind oferite gratuit in baza unui contract cu CNAS.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.