Soluţii pentru ca spitalele să aibă continuu medicamente esenţiale, modificarea legii care să permită managerilor să raporteze infecţiile nosocomiale, precum şi deblocarea investiţiilor sunt câteva dintre priorităţile noului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Aş vrea să vă prezint priorităţile mandatului meu în săptămânile care urmează şi aş începe acum cu trei subiecte pentru care pot să vă asigur că vom acorda întreaga atenţie în lunile care urmează. Primul ar fi medicamentele esenţiale. Termenul de «medicamente esenţiale» este un termen al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care desemnează în acest fel medicamentele ieftine care au existat pe piaţă pentru ultimii 10, 20, 30, câteodată 40 de ani, a căror eficacitate, nu există nici urmă de dubiu asupra eficacităţii lor şi asupra costului eficacităţii lor", a explicat Voiculescu, precizând că s-a lovit  de lipsa unor medicamente în spitale, lipsa unor medicamente pentru oameni aflaţi într-o situaţie critică.

Ministrul a spus că vrea să rezolve problema acestor medicamente, pentru că nu ne putem permite doar medicamente foarte scumpe.

"Din poziţia pe care o ocup acum cred că trebuie să fac cu totul altceva, şi că vor fi medicamente, probabil cât mai reprede. În săptămânile care urmează sper să avem progres absolut semnificativ în acest sens. Cu siguranţă nu sunt primul ministru care se confruntă cu lipsa unor medicamente ieftine din spitale, dar cu siguranţă aş vrea să fiu ultimul şi soluţia să nu vină de la un om, nici măcar de la o echipă de oameni, ci să fie o soluţie sistemică, chiar dacă asta poate suna cumva. Trebuie să fie o soluţie care să aibă la bază reguli şi proceduri clare şi, de asemenea, extrem de important, să aibă o bază transparentă, în aşa fel încât pacienţi, medici, manageri de spitale, media să poata urmări aceste probleme şi să vadă unde este problema şi să ceară rezolvarea ei urgentă, pentru că lucrurile astea sunt extrem de urgente", a mai spus Vlad Voiculescu.

Un alt punct important al mandatului noului ministru vizează investiţiile.

"Al doilea lucru despre care aş vrea să vă vorbesc astăzi sunt investiţiile. Vorbim destul de mult în ultima vreme despre infecţiile nosocomiale şi ştim că o parte a problemei au fost biocizii. Este însă o parte a problemei, după cum regulile de urmat în spitale, după cum lipsa medicilor, toate acestea sunt părţi ale acestei probleme deosebit de complexe. Dar o parte semnificativă a acestei probleme este infrastructura învechită şi spun în special spitale, care au fost în general construite în anii '70 sau înainte de această perioadă, spitale care pun in pericol viaţa pacientului, dar şi pe a medicului, şi pe ai familiilor acestora, şi pe a personalului medical", a adăugat ministrul Sănătăţii.

Potrivit lui Vociulescu, investiţiile din ultimii 25 de ani au fost absolut sumare.

"Cred că acum avem o oportunitate. Vorbim despre banii din Programul Operaţional Regional, vorbim despre 150 de milioane de euro care ne sunt la dispoziţie pentru trei spitale regionale. În momentul de faţă, locaţiile acestor spitale sunt Cluj, Iaşi, Craiova. Lucrăm la tema de proiectare pentru aceste spitale şi sperăm ca în lunile următoare să avem un progres semnificativ. Cu siguranţă, în lunile ce urmează voi fi de multe ori în faţa dumeavoastră să raportez progresul pe aceste trei proiecte. Este esenţial să mişcăm lucrurile.  Pe lângă aceste proiecte, există un program cu Banca Mondială, din 2014, este un program de 250 de milioane de euro, program din care, până acum, din păcate, nu s-a tras un cent. Vom debloca acest program, din care 180 de milioane de euro sunt disponibili pentru investiţii', a adăugat Voiculescu

Un al treilea punct la capitolul investiţii vizează Spitalele Marie Curie şi C.C. Iliescu.

"Cele două spitale sunt în parteneriat public-privat. Vorbim despre Spitalul de Copii Marie Curie şi vorbim despre Spitalul C.C. Iliescu. Dacă în cazul Spitalului Marie Curie vorbim despre o extindere a clădirii actuale, în cazul Spitalului  C.C. Iliescu vorbim despre o înlocuire a clădirii actuale, care stă să cadă", a mai spus Vlad Voiculescu.

Ministrul a ţinut să precizeze că nu vorbeşte despre spitale private, ci de parteneriat public-privat, în aceste unităţi sanitare urmând să fie internaţi copii şi adulţi fără să plătească un cent.

Vlad Voiculescu a vorbit apoi despre modificările ce trebuie făcute urgent pentru ca managerii să raporteze infecţiile nosocomiale fără a fi sancţionaţi.

"Un ultim punct despre care trebuie să vorbesc astăzi sunt infecţiile nosocomiale. Spuneam mai devreme că infectiile nosocomiale pun în pericol viaţa pacienţilor, dar şi a personalului medical şi modul în care ei pot să-şi exercite meseria nobilă pe care şi-au ales-o. Avem aici câteva măsuri imediate şi un plan naţional de prevenire şi control a infecţiilor nosocomiale", a adăugat ministrul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.