Peste 20 de persoane cu suspiciuni de melanom şi 48 de persoane cu alte posibile tipuri de cancer de piele au fost depistate într-o săptămână, după testarea gratuită a aluniţelor, de către Unitatea Mobilă de Dermatoscopie. Medicii care au efectuat testările spun că rezultatele reprezintă un semnal de alarmă şi confirmă incidenţa în creştere a cancerului de piele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În perioada campaniei de testare gratuită a aluniţelor, desfăşurată în intervalul 21-27 iunie în Parcul Tineretului din Bucureşti, 1.810 persoane au fost testate gratuit pentru cancer de piele. Cea mai vârstnică persoană testată  are 97 de ani.

În medie, 250 de persoane s-au prezentat zilnic la Unitatea Mobilă de Dermatoscopie din Parcul Tineretului, cu un vârf de 400 de persoane în weekend (vineri, sâmbătă şi duminică), a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei Melanoma MayDay, medicul Claudia Sprîncenatu.

În urma campaniei de screening, 22 de persoane (1,2% din numărul total de persoane testate) au fost depistate cu suspiciune de melanom, cea mai agresivă formă de cancer de piele, cu cea mai scăzută rată de supravieţuire. De asemenea, alte 48 de persoane (2,6% din numărul de persoane testate) au fost declarate suspecte de alte tipuri de cancer de piele, diagnosticul urmând să fie confirmat în urma biopsiei. 

Pe lângă suspiciunile de cancer de piele, 300 de persoane (16 la sută) au fost depistate cu displazii - aluniţe cu risc de transformare în leziuni maligne, fiind îndrumate urgent către instituţii medicale, pentru investigaţii suplimentare.

Medicii care au efectuat testările susţin că rezultatele reprezintă un semnal de alarmă şi confirmă incidenţa în creştere a cancerului de piele, în general, şi a melanomului, în particular.

"Acum 17 ani, când am introdus în România dermatoscopiA digitală de înaltă performanţă, vedeam un melanom pe an. În prezent, în şapte zile, am descoperit 22 de suspiciuni de melanom, ceea ce este extrem de mult. Ne bucură însă interesul tot mai crscut al oamenilor de a se testa. Am văzut în această săptămână oameni de toate vârstele şi de toate categoriile socio-profesionale: de la 3 ani, la 97 de ani, ingineri, profesori, judecători, avocaţi, expaţi, pensionari, elevi, studenţi, studenţi la Medicină, care au fost profund sensibilizaţi de această campanie. Oameni din Bucureşti, dar şi din Giurgiu, Ploieşti, Piteşti, Craiova, Brăila şi chiar Iaşi”, a declarat medicul dermatolog Lucian Russu, fondator al Asociaţiei Melanoma MayDay şi coordonator al programului de screening desfăşurat în Parcul Tineretului.

Printre cele peste 1.800 de persoane testate au fost şi femei cu cancer la sân care au suferit mastectomii, dar şi copii cu HIV dintr-un centru special.

"Succesul programului de testare din cadrul acestei ediţii a campaniei «Un viitor fără pată» confirmă încă o dată nevoia unui program de screening extins la nivel naţional. Avem dovada clară că populaţia nu este refractară prevenţiei şi că atunci când accesul la astfel de programe este facilitat, oamenii îmbrăţişează ideea. Mulţumim populaţiei că a ascultat mesajul, că a înţeles riscurile pe care le presupune această boală şi că a mers în număr atât de mare să se testeze, sfătuindu-i şi pe alţii în acest sens”, a spus Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).

Potrivit medicilor, incidenţa melanomului este în creştere, în ultimii ani, din cauza expunerii repetate la soare, fără protecţie solară, a schimbărilor climatice şi a obiceiului bronzării artificiale, la solar. Dintre cancerele de piele, melanomul este cel mai agresiv: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (în stadiu avansat) îşi pierd viaţa în primul an de la diagnostic.  Depistat la timp, melanomul poate fi vindecat în 98% dintre cazuri, iar screeningul joacă un rol major în diagnosticarea precoce a bolii.

Un rol important în prevenţie îl are dermatoscopia - o investigaţia non-invazivă, nedureroasă, care durează câteva secunde. Dermatoscopia poate depista la timp modificările îngrijorătoare ale aluniţelor şi poate înclina balanţa diagnosticului de malignitate sau benignitate. Investigaţia permite examinarea aluniţelor cu o mărire a imaginii acestora de 20 de ori - până la 120 de ori, observându-se microscopic dispoziţia pigmentului şi a vaselor de sange şi permiţând astfel diagnosticarea precoce a melanomului şi a leziunilor precanceroase cutanate.  

În ultimele decenii, frecvenţa melanomului a crescut de peste 15 ori, afectând din ce în ce mai mulţi tineri.

Conform Skin Cancer Foundation, pe plan mondial, în fiecare oră, o persoană cu melanom moare, iar pentru anul 2015 a fost estimat un număr de 9.940 de persoane decedate care erau diagnosticate cu această formă de cancer.  În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistaţi cu această formă de cancer mor anual. De altfel, ţara noastră înregistrează o incidenţă în creştere în ultimii 25 de ani - de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanom.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.