Dr. Andrada Mirea, medic pediatru la Centrul Medical Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Dr. Nicolae Robănescu din Capitală, afirmă că tratamentul unui singur copil cu amiotrofie spinală costă în jur de două milioane de euro, tot atât cât costă kiturile de diagnosticare a bolii pentru analizele nou-născuţilor, necesare la nivelul întregii ţări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Un kit a fost negociat la în jur de 40 de lei.  Am făcut o socoteală simplă şi am ajuns la concluzia că pentru a screena la preţul acesta pentru un număr mic de probe, ar ajunge costurile la  2 milioane de euro, la nivel naţional, pentru susţinerea screeningului pe întreg teritoriul ţării noastre. În jur de 2  milioane de euro este tratamentul unui singur copil cu amiotrofie spinală, dacă alegem un anumit tratament, că sunt mai multe tratamente, dar ca să facem o paralelă mai uşor de gestionat  şi de digerat, tratamentul unui singur copil ar acoperi screeningul naţional la nivelul întregii ţări, pe  timp de un an”, a declarat dr. Andrada Mirea miercuri seară, la Medika TV.
 
Întrebată cum se foloseste tratamentul, medicul a explicat că statul român a făcut eforturi mari pentru a putea asigura tratamentul nou-născuţilor cu amiotrofie spinală.
 
”Este vorba despre  un tratament scump, ştiu sigur că pentru noi este o sumă considerabilă, iar statul român a făcut eforturi uriaşe pentru a putea să le asigure tratamentul şi copiilor români care se încadrează în criteriile de eligibilitate pentru acest tratament. Nu este singurul tratament pe care statul român îl oferă, mai sunt alte două, toate trei acţionând la fel, sunt modelatoare de boală, niciunul nu vindecă, niciunul nu face minuni, toate trei opresc evoluţia bolii. Dacă reuşeşti să o opreşti înainte de apariţia simptomelor evident ai de-a face cu un copil sănătos clinic”, a declarat Andrada Mirea.
 
Medicul a precizat şi cât costă celelalte două tratamente.
 
”Este un tratament care costă în jur de 74.000 de euro şi un al treilea, un sirop care din ce cunosc e în jur de 9000 - 10.000 de euro un flacon. Tratamentul care costă 74.000 de euro, ca să vă faceţi o idee, în primul an se fac 6 flacoane, ulterior câte trei flacoane toată viaţa. În ceea ce priveşte tratamentul oral, acesta se administrează în funcţie de greutatea pacientului”, a mai spus Andrada Mirea.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.