Medicul primar legist Gabriel Gorun afirmă că incapacitatea unor aparate folosite în Medicina Legală de a detecta anumite substanţe în analizele toxicologice duce la ”un anumit grad de incertitudine” în ceea ce priveşte prezenţa anumitor substanţe în cazul unor subiecţi. ”Este posibil ca în faţa unor evidenţe destul de elocvente clinice, de anchetă, de cercetare criminalistică, care susţin consumul unei substanţe de către un subiect, toxicologic totuşi să-l ratezi, pentru că nu ai această aparatură suficientă şi necesară”, explică medicul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Un rezultat toxicologic care nu are siguranţa absolută pe care ţi-ar oferi-o apelarea la toate resursele tehnologice şi ştiinţifice disponibile medicinei moderne îţi oferă un grad de incertitudine. Incertitudinea, în Medicina Legală, este sursă de aprecieri probabilistice, ceea ce, pentru instanţă, de multe ori poate fi insuficient. Aşadar, vorbim de un act de justiţie care nu este pe deplin satisfăcut. La modul concret, se repercută în faptul că este posibil ca în faţa unor evidenţe destul de elocvente clinice, de anchetă, de cercetare criminalistică, care susţin consumul unei substanţe de către un subiect, toxicologic totuşi să-l ratezi, pentru că nu ai această aparatură suficientă şi necesară”, a afirmat, marţi seară, la Medika Tv, medicul legist Gabriel Gorun. 
 
El a apreciat că ”gradul de incertitudine” pe care îl oferă unele analize, cauzat de incapacitatea unor aparate de a le detecta, nu face bine nici sistemului de justiţie şi nici renumelui medicinei medico-legale. 
 
Medicul a explicat, de asemenea, că, în urma intensificării activităţilor Poliţiei Rutiere în trafic, pentru depistarea şoferilor drogaţi, s-a ajuns ca aparate concepute să lucreze câteva sute de analize toxicologice pe an trebuie să realizeze un număr de zece ori mai mare. Acest lucru duce la blocarea activităţii ”pentru perioade foarte lungi” în medicina medico-legală.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.