Incidenţa bolilor inflamatorii intestinale, din care fac parte boala Crohn şi colita ulcerativă, a crescut de zece ori în ultimii cincisprezece ani, iar cele mai multe cazuri sunt înregistrate la persoane tinere, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, a declarat, pentru News.ro, prof. dr. Liana Gheorghe, şeful secţiei Gastroenterologie - Hepatologie de la Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Bolile inflamatorii intestinale, din care fac parte boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt afecţiuni inflamatorii cronice ale tubului digestiv. În România sunt aproximativ 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu boala Crohn sau colită ulcerativă, dintre care peste 1.500 sunt înregistraţi în Registrele Naţionale. La nivel european, aproximativ trei  milioane de persoane suferă de boli inflamatorii intestinale", a declarat prof. dr. Liana Gheorghe, de la Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni.

Deşi cele mai multe cazuri sunt înregistrate la persoane tinere, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, acestea pot apărea la orice vârstă, a precizat medicul.

Statisticile europene arată că 10 la sută dintre pacienţii cu boli inflamatorii intestinale sunt şomeri, iar cei care muncesc şi suferă de astfel de afecţiuni au, în general, între trei şi şase săptămâni de concediu medical pe an.

"Bolile inflamatorii intestinale rezultă din interacţiunea complexă dintre predispoziţia genetică a individului şi factori de mediu, îndeosebi din dietă. În Registrul IBD Prospect, în care sunt înregistrate cazurile din România, am remarcat o creştere de circa opt-zece ori a acestor afecţiuni în ultimul deceniu, în special la copii, adolescenţi şi adulţi tineri, ca urmare a modificării stilului de viaţă - dieta hipercalorică, supraprelucrată, bogată în dulciuri rafinate, alimente conservate, semipreparate, prăjite, tip fast food, reducerea consumului de fructe şi legume crude", a explicat medicul.

Prof. Liana Gheorghe a mai spus că, netratate şi necontrolate, bolile inflamatorii intestinale evoluează în pusee de activitate inflamatorie, care ţin pacientul "captiv". 

"Diagnosticate tardiv şi tratate necorespunzător, aceste boli reprezintă o sursă importantă de incapacitate de muncă şi o «povară» pentru societate”, a explicat Gheorghe.

Ea a arătat că jumătate dintre pacienţii cu boli inflamatorii intestinale experimentează frecvent recidive ale afecţiunii şi de multe ori manifestă şi alte afecţiuni intestinale.

Totodată, 53 la sută dintre pacienţii cu boala Crohn necesită spitalizare în decurs de 10 ani după diagnosticare, 30-50 la sută dintre pacienţi au nevoie de o intervenţie chirurgicală şi până la 20 la sută dintre aceştia necesită o a doua operaţie în interval de 5-10 ani.

Pentru aproximativ 20-40 la sută dintre pacienţi, bolile inflamatorii intestinale sunt asociate cu apariţia altor afecţiuni, precum cele ale ochilor, ale articulaţiilor sau ale pielii, a continuat prof. Gheorghe, precizând că cel mai mic pacient cu boală inflamatorie intestinală are opt ani.

Al VIII-lea Simpozion Naţional de Boli Inflamatorii Cronice Intestinale, 29 septembrie - 1 octombrie 2016, Bucureşti
Al VIII-lea Simpozion Naţional de Boli Inflamatorii Cronice Intestinale, 29 septembrie - 1 octombrie 2016, Bucureşti

Medicii sunt îngrijoraţi de creşterea rapidă a numărului de cazuri în general şi a celor foarte grave în special.

 "În prezent, suntem extrem de îngrijoraţi de două fenomene: creşterea rapidă a cazurilor de boli inflamatorii intestinale în România şi creşterea numărului de cazuri grave care necesită tratamente agresive de la început sau chiar operaţii invalidante de la debut. Încercările de a descâlci cauzele acestor realităţi ne duc către câteva constatări importante: ele apar cu precădere la tineri, la oameni extrem de activi, la cei cu un stil de viaţă şi alimentaţie de tip occidental", a spus prof. dr. Mircea Diculescu, preşedintele Clubului Român de boală Crohn şi colită ulcerativă (RCCC).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.