Medicul Letiţia Coriu, membru al Comisiei de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor din Bucureşti, consideră că în momentul în care apar în spaţiul public informaţii despre medici acuzaţi că solicită sau primesc bani pentru a face actul medical, ”plăţi informale”, întreaga breaslă este afectată. ”Cumva, suntem omorâţi la televiziune, suntem desfiinţaţi complet. Când apare un medic care greşeşte, în acel moment apar mii, sute de mii de comentarii, că suntem criminali”, susţine medicul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Cumva, suntem omorâţi la televiziune, suntem desfiinţaţi complet. Când apare un medic care greşeşte, în acel moment apar mii, sute de mii de comentarii, că suntem criminali. Eram eroi în pandemie, acuma suntem... Aşa ştie poporul acesta să-şi aprecieze medicii. (...) Faptul că s-a spus că solidarizarea cu medicul şpăgar înseamnă alterare de conştiinţe (...) Nu înţelegem cum pot fi acuzaţi medicii din start, ca şi cum am fi pleava societăţii. Nu suntem!”, a afirmat luni seară, la Medika Tv, Letiţia Coriu, medic ATI la Spitalul Colţea. 
 
Ea a susţinut că 65% dintre locuitorii Europei consideră că în ţara lor ”este răspândită plata informală”. Medicul s-a arătat ”cu totul împotriva” plăţii informale, dar şi împotriva obţinerii ”unui serviciu prin conexiuni, prin bani”. 
 
”Statul român ne-a alterat conştiinţele atât de rău, încât suntem o breaslă care a trăit din 17 milioane, 1.700 de lei, practic 400-500 de euro”, a spus medicul, care a subliniat că nu primeşte ”plăţi informale”, nici ea şi nici colegii săi din Spitalul Colţea. 
 
Letiţia Coriu a deplâns ”soarta dramatică” chirurgului Cornel Petreanu, de la Institutul ”Marius Nasta”, care a decedat într-un accident rutier la scurt timp de la debutul unei anchete penale care îl viza şi care avea în vedere primirea de mită de către medic. 
 
Ea a subliniat că doctorul Cornel Petreanu ”era un medic foarte talentat” şi ”unul din cei mai buni chirurgi”. 
 
Întrebată dacă este posibil ca medicul să fi recurs la un gest suicidar, şi să nu fi fost vorba despre un accident în cazul medicului, Letiţia Coriu a vorbit despre rata ridicată de burn-out care se înregistrează în rândul medicilor. 
 
”Este foarte uşor ca peste această stare de fond, orice fel de stimul în plus care suprasolicită psihologia unui medic – şi chirurgii au o psihologie de învingători, de oameni care merg peste limite (...). Medicii chirurgi nu sunt răsplătiţi conform riscului la care sunt expuşi. Un medic chirurg de vârsta domnului doctor are cam în jur de 12.000 de RON salariu. Ideea este că un chirurg de competenţa dânsului, în alte ţări câştigă dublu, triplu”, a mai afirmat Letiţia Coriu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.