Guvernul a lansat, luni, lucrările dedicate Programului Naţional de Suport destinat copiilor în contextul pandemiei de COVID-19 – ”Din grijă pentru copii”, iar rezultatele obţinute în urma dezbaterilor grupului interinstituţional de lucru se vor concretiza într-o Hotărâre de Guvern, care va reglementa măsurile. Programul se va derula pe durata a doi ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul a lansat, luni, lucrările dedicate Programului Naţional de Suport destinat copiilor în contextul pandemiei de COVID-19 – ”Din grijă pentru copii”.

”Scopul programului este să ofere soluţii ca răspuns la efectele pandemiei  COVID-19 asupra copiilor în plan psiho-emoţional, dar şi în raport cu riscurile de siguranţă online şi violenţa domestică. Este primul program de această amploare dedicat exclusiv bunăstării copiilor din România. Pandemia de COVID-19 a generat un impact pluridimensional asupra creşterii şi dezvoltării copiilor. Studiile internaţionale în domeniu, dar şi analizele exploratorii realizate la nivel naţional indică o serie de efecte nocive asupra stării de bine a copiilor cu posibile repercusiuni pe termen scurt, mediu şi lung”, a transmis, luni, Guvernul, printr-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, printre cele mai frecvente efecte ale pandemiei asupra copiilor, constatate şi prin cel mai recent (mai 2021) studiu elaborat de Salvaţi Copiii România, se numără: anxietatea, anxietatea şcolară, tulburări de comportament, depresia, tulburări de anxietate sau somn.

Programul va fi structurat pe două arii de intervenţie: inteligenţă emoţională-managementul emoţiilor şi siguranţa copiilor şi este coordonat de consilierul de stat din Cancelaria Prim-ministrului, Mădălina Turza.

Arii de Intervenţie:

1.    Inteligenţă emoţională şi managementul emoţiilor – componenta vizează dezvoltarea de mecanisme de management emoţional, precum şi de resurse pentru practicieni şi beneficiari, atât prin sistemul de educaţie, cât şi la nivelul comunităţii;

2.    Siguranţa copiilor – componenta vizează echiparea copiilor, a părinţilor şi a altor actori implicaţi cu instrumente şi informaţii în legătură cu riscurile utilizării internetului, dar şi dezvoltarea de mecanisme de prevenire şi combatere a violenţei domestice împotriva copiilor.

Printre măsurile guvernamentale propuse se numără, cu titlu de exemplu:

-      introducerea tematicii ”managementul emoţiilor şi inteligenţă emoţională” în şcoli,

-      formarea profesorilor,

-      elaborarea unor ghiduri de intervenţie adaptate contextului pandemic,

-      facilitarea accesului la terapii psihologice şi psihoterapeutice pentru copiii care întâmpină dificultăţi,

-      crearea de resurse pe tema siguranţei online şi domestice pentru a identifica pericolele şi semnele diferitelor forme de violenţă şi abuz,

-      planuri aplicate de acţiune pentru raportarea şi asistarea cazurilor identificate de abuz şi violenţă împotriva copiilor

-      crearea unei platforme de resurse online pentru părinţi, copii şi profesori.

”Rezultatele obţinute în urma dezbaterilor grupului interinstituţional de lucru se vor concretiza într-o Hotărâre de Guvern, care va reglementa măsurile din cadrul Programului Naţional, derulat pe o perioadă de 2 ani. Din grijă pentru copii, s-au aşezat la aceeaşi masă specialişti de renume în domeniul psihologiei şi psihiatriei, sprijiniţi de premierul României şi susţinuţi de reprezentanţi din cinci ministere”, a mai transmis Guvernul.

La eveniment au participat premierul României, Florin Cîţu, Mădălina Turza, consilier de stat, Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale alături de reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, organizaţii profesionale, reprezentanţi ai autorităţilor locale, organizaţii internaţionale şi reprezentanţi cu expertiză în domeniu de la nivelul societăţii civile.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.