Măştile care nu sunt nici dispozitive medicale şi nici echipamente individuale de protecţie vor fi vândute sub denumirea ”acoperitoare facială de utilizat în colectivitate”, conform unui proiect de ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). De asemenea, pe ambalaj trebuie să se regăsească termenul de valabilitate, principalele caracteristici tehnice şi calitative, compoziţia,instrucţiuni de depozitare şi păstrare, nivelul eficienţei filtrării, metoda de testare a eficienţei filtrării utilizate, de exemplu, referinţa de identificare standard sau metoda de testare naţională, tipul de acoperitoare facială de utilizat în colectivitate, respectiv „reutilizabile” sau „de unică folosinţă”. Tot pe ambalaj, trebuie precizat că produsul nu este eficent în cazul persoanelor bolnave, precum şi recomandări legate de modul în care acesta trebuie purtat, inclusiv cea conform căreia aceasta trebuie ”să fie purtată pe piele”, iar ”bărbile pot reduce eficienţa de filtrare sub limitele stabilite”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Operatorii economici sunt obligaţi să afişeze la locul de comercializare, denumirea produsului pentru măstile care nu sunt nici dispozitive medicale şi nici echipamente individuale de protecţie prin denumirea „ ACOPERITOARE FACIALĂ DE UTILIZAT ÎN COLECTIVITATE”. Operatorii economici sunt obligaţi ca ambalajul acoperitoarelor faciale de utilizat în colectivitate introduse pe piaţă să fie marcate în mod obligatoriu, cu informaţiile necesare care se înscriu în mod vizibil, lizibil, uşor de înţeles, durabil, în acelaşi câmp vizual, după caz, pe etichetă, ambalaj de vânzare ori altele asemenea ce însoţesc produsul, pe fiecare din cel mai mic pachet comercializabil disponibil”,  prevede proiectul de ordin al ANPC.

Elementele care trebuie să se regăsească pe ambalaj sunt: 

a) denumirea producatorului, marca comercială sau alte mijloace de identificare;
b) producătorii şi importatorii din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene au obligaţia să îşi precizeze adresa poştală a sediului social în elementele de identificare; producătorii, ambalatorii sau distribuitorii din state membre ale Uniunii Europene au obligaţia să îşi precizeze adresa poştală a sediului social unde pot fi contactaţi;

c) denumirea produsului şi anume: „Acoperitoare facială de utilizat în colectivitate” urmată de versiunea documentului sau denumirea specificaţiei naţionale urmată de CWA;
d) un mijloc de identificare a produsului;
e) cantitatea;
f) termenul de valabilitate;
g) principalele caracteristici tehnice şi calitative;
h) compoziţia, în cazul în care produsul este fabricat din material textil trebuie specificate denumirea şi procentul din greutate al tuturor fibrelor care compun produsul, în ordine descrescătoare;
i) instrucţiuni de depozitare şi păstrare;
j) nivelul eficienţei filtrării;
k) metoda de testare a eficienţei filtrării utilizate, de exemplu, referinţa de identificare standard sau metoda de testare naţională;
l) tipul de acoperitoare facială de utilizat în colectivitate, respectiv „reutilizabile” sau „de unică folosinţă”.
m) tipul de utilizatori, respectiv „copil” sau „adult”.
n) avertisment de restricţie adecvat vârstei, respectiv „Nu este potrivit pentru copiii sub 3 ani”.

”Operatorii economici sunt obligaţi ca pe ambalajul acoperitoarelor faciale de utilizat în colectivitate introduse pe piaţă să fie marcată în mod obligatoriu, sintagma ”Acoperitoare facială de utilizat în colectivitate nu este un dispozitiv medical în sensul specificat de Directivei 93/42/CEE - măşti chirurgicale şi nici nu este echipament individual de protecţie în înţelesul utilizat de Regulamentul UE/2016/425 - dispozitive de protecţie respiratorie”, în acelaşi câmp vizual cu denumirea şi cu caractere care să asigure lizibilitatea şi vizibilitatea”, propune ANPC.
De asemenea, operatorii economici sunt obligaţi ca pe ambalajul acoperitoarelor faciale de utilizat în colectivitate introduse pe piaţă să fie marcată suplimentar, cu termenul „AVERTISMENT” în faţa lor, sub formă bolduită şi cu avertismentele de mai jos, astfel încât consumatorul să perceapă informaţia transmisă şi să poată alege produsul în cunoştinţă de cauză:
Pe ambalajul acoperitoarelor faciale de utilizat în colectivitate introduse pe piaţă, operatorii trebuie să informeze consumatorii cu privire la utilizarea în mod corect a
produselor, astfel:
• Este important să urmaţi aceste instrucţiuni:
• Dacă sunteţi bolnav, această acoperitoarele facială de utilizat în colectivitate nu este adecvată. Solicitaţi sfatul medicului dumneavoastră.
• Acoperitoarea facială de utilizat în colectivitate nu este un dispozitiv medical în sensul specificat de Directivei 93/42/CEE - măşti chirurgicale şi nici nu este echipament individual de protecţie în înţelesul utilizat de Regulamentului UE/2016/425 - dispozitive de protecţie respiratorie.
• Întotdeauna verificaţi faptul că acoperitoarea facială de utilizat în colectivitate este corect potrivită şi vă acoperă nasul, gura si bărbia. Se recomandă ca aceasta să fie purtată pe piele; bărbile pot reduce eficienţa de filtrare sub limitele stabilite.
• Acoperitoarea facială de utilizat în colectivitate nu înlocuieşte măsurile de protecţie (spălare periodică a mâinilor, distanţare fizică, contact redus cu alte persoane).
• Acoperitoare facială de utilizat în colectivitate reduce proiectarea picăturilor de salivă eliberate în timpul respiraţiei de către utilizatori în mediul înconjurător.
• A nu se utiliza în timpul participării la o activitate fizică solicitantă.
• A se înceta utilizarea acestui produs la primele semne de deteriorare.
• Se recomandă ca acoperitoarea facială de utilizat în colectivitate cu specificaţia ”reutilizabilă” să fie spălată înainte de prima utilizare, cu excepţia cazului în care producătorul recomandă altfel.
• Acoperitoarele faciale de utilizat în colectivitate nu sunt potrivite pentru copiii sub 3 ani. Se recomandă supravegherea copiilor între 3 şi 12 ani în timpul purtării acoperitoarelor faciale de utilizat în colectivitate. O acoperitoare facială de utilizat în colectivitate care îngreunează capacitatea utilizatorului de a respira imediat ce este pusă este considerată nepotrivită. Este nevoie de timp pentru a se simţi confortabil cu acoperitoarea facială de utilizat în colectivitate.

Art.6. Operatorii economici sunt obligaţi ca pe ambalajul acoperitoarelor faciale de utilizat în colectivitate introduse pe piaţă, să informeze consumatorii cu privire la:
a) Instrucţiuni de curăţare/spălare/ uscare;
b) În cazul acoperitoarelor faciale de utilizare în colectivitate reutilizabile, numărul maxim de cicluri de curăţare pentru care este garantată conformitatea;
c) Modalitatea în care se potriveşte, se foloseşte, se pune şi se îndepărtează acoperitoarea facială de utilizat în colectivitate poate fi indicat prin pictograme.
Art. 7. Informarea consumatorilor se realizează de către operatorii economici în mod clar, uşor de înţeles, lizibil şi vizibil, durabil, în limba română. 

ANPC a făcut numeroase controale la cei care comercializează măşti şi a şi transmis alerte în Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare al Uniunii Europene – RAPEX, retrăgând produse de la vânzare şi aplicând amenzi.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat miercuri că aproximativ jumătate din măştile care se găsesc în comercializare în momentul de faţă în reţelele de distribuţie nu ne protejează.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că măştile neconforme trebuie retrase din comerţ şi comercianţii amendaţi, subliniind că trebuie să facem diferenţa între măşti de protecţie şi pur şi simplu obiecte cu care poţi să acoperi faţa, gura, care nu au acelaşi grad de protecţie.” Am vorbit astăzi cu ministrul Popescu şi mi-a relatat că ANPC a verificat şi a găsit foarte multe măşti neconforme. Ele trebuie retrase din comerţ şi comercianţii amendaţi. Mi-a spus că sunt destui producători în ţară şi atunci probabil vor fi acestea mai mult comercializate. Trebuie să facem diferenţa între măşti de protecţie şi pur şi simplu obiecte cu care poţi să acoperi faţa, gura, care nu au acelaşi grad de protecţie. Iar ANPC trebuie să verifice ca o mască de protecţie, să fie mască de protecţie şi nu altceva”, a răspuns preşedintele, solicitat să comenteze afirmaţiile ministrului Economiei Virgil Popescu referitoare la măştile neconforme aflate la vânzare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.