Universitatea din Bucureşti a lansat, miercuri, un proiect în cadrul căruia vor putea fi urmărite online interviuri-mărturii ale celor care au participat la Fenomenul Piaţa Universităţii. Acesta marchează împlinirea a 30 de ani de la evenimentele din aprilie-iunie 1990, cea mai amplă mişcare anticomunistă din Europa de Est.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Derulat sub auspiciile «Piaţa Universităţii- de 30 de ani, km 0 al democraţiei româneşti», proiectul aduce în atenţia publică o serie de iniţiative care se doresc a fi un act de reparaţie morală destinat victimelor represiunii violente din vara anului 1990, precum şi o invitaţie la dialog, rememorare şi introspecţie adresată societăţii academice şi civile", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Universitatea din Bucureşti.

Astfel, pe website-ul dedicat proiectului, www.piatauniversitatii.unibuc.ro, toţi cei interesaţi vor putea urmări, începând de miercuri, interviuri-mărturii ale celor care au participat la Fenomenul Piaţa Universităţii, care vor rememora propriile experienţe sau vor contribui cu analize asupra momentelor respective. Această serie de mărturii, care începe cu prof. Lazăr Vlăsceanu, prorector UB în 1990, este coordonată de Eugen Istodor, publicist şi lector la Facultatea de Litere. 

Iniţiatorii propun şi o sinteză a presei vremii. Concret, în fiecare zi, cei interesaţi vor regăsi pe website articole apărute în ziua corespunzătoare a anului 1990, de la declanşarea manifestaţiei din Piaţa Universităţii (22 aprilie) şi până la mineriadă (15 iunie).

Expoziţia digitală 30 de ani de la Fenomenul Piaţa Universităţii (1990-2020) este realizată de Muzeul Universităţii din Bucureşti pentru a marca trecerea a trei decenii de la evenimentele petrecute în lunile aprilie-iunie 1990 în Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi rolul Universităţii din Bucureşti ca factor coagulant al dezbaterilor civice în primele luni după Revoluţia Anticomunistă din Decembrie 1989. Expoziţia va urmări, pe parcursul a trei luni, desfăşurarea Fenomenului Piaţa Universităţii, aducând periodic în atenţia publicului interesat noi şi noi detalii, lăsând însă în seama vizitatorului formarea propriului punct de vedere privind evenimentele din urmă cu trei decenii.

Proiectul Piaţa Universităţii - 30 de ani prin realitate virtuală, care va fi gata de lansare cel mai probabil în cursul următoarelor luni, propune transpunerea evenimentelor ce au avut loc în Piaţa Universităţii 1990 într-o experienţă virtuală multimedia de care să beneficieze publicul din România şi de peste hotare. Proiectul utilizează tehnologiile de Realitate Virtuală (VR) şi augmentată pentru recrearea spaţiului din Piaţa Universităţii din 1990 pe baza fotografiilor, a mărturiilor şi informaţiilor din arhive, într-o manieră cât mai realistă.

"Piaţa Universităţii a fost atunci şi rămâne şi acum simbolul rezistenţei la opresiune, al dorinţei de libertate a mulţimilor revoltate în faţa dictaturii ceauşiste şi a oricărei tendinţe dictatoriale. Universitatea din Bucureşti, instituţia de la Kilometrul 0 al României, cea care dă numele Pieţei şi fenomenului social asociat ei, este mândră să fi fost una dintre instituţiile fondatoare ale statului român modern, cea care, de-a lungul timpului, a dat societăţii o însemnată parte a elitei sale intelectuale şi administrative. Cultura Universităţii a fost şi rămâne puternică, impregnată de valori solide precum adevărul, libertatea, dreptatea socială, promovarea meritului; în Universitate aceste valori au supravieţuit perioadei comuniste, perioadei tulburi a anilor ‘90 şi s-au manifestat constant nu doar înăuntrul, ci şi în afara ei, în spaţiul public, în momente sociale importante din ultimii 30 de ani”, se arată în mesajul rectorului Marian Preda.

Rememorarea Fenomenului Piaţa Universităţii reprezintă o iniţiativă colectivă a Rectoratului Universităţii din Bucureşti, a Facultăţii de Istorie, a Facultăţii de Ştiinţe Politice, a Muzeului Universităţii din Bucureşti şi a Centrului de Cercetare a Totalitarismelor "Hannah Arendt”.

Pe măsură ce condiţiile impuse de pandemia COVID-19 vor permite, Universitatea din Bucureşti va organiza mese rotunde şi dezbateri pe această temă. De asemenea, se are în vedere deschiderea spre vizitare de către public a balconului Universităţii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.