Marius Andruh, vicepreşedinte al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), a declarat, joi, la finalul conferinţei de presă la care a fost anunţată decizia conform căreia procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a plagiat în teza sa de doctorat, că 1% din teză pasaje care pot cădea sub încadrarea de plagiat este foarte grav dacă acestea se regăsesc în partea de contribuţii originale. "Poţi să furi o idee epocală de la un mare savant, nu trebuie să aibă 100 de pagini acea idee în dezvoltarea ei”, a explicat vicepreşedintele CNATDCU.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O teză de doctorat are două părţi - o primă parte care este consacrată la ceea ce se cheamă stagiul actual al cunoaşterii în acel domeniu îngust şi partea de contribuţii originale. Dacă ai găsit în partea originală 1% plagiat este foarte grav. Înseamnă că ai furat idei originale ale altuia şi le-ai vândut ca fiind ale tale. Deci 1% poate să fie grav, depinde în ce parte a tezei este. Poţi să furi o idee epocală de la un mare savant, nu trebuie să aibă 100 de pagini acea idee în dezvoltarea ei”, a explicat vicepreşedintele CNATDCU.

El a clarificat şi că autorul unei teze de doctorat este obligat să includă în document lucrările pe care le-a publicat anterior. 

”Eşti obligat să le pui în teza de doctorat, pentru că o teză de doctorat înseamnă o contribuţie originală a cuiva într-un anumit domeniu. Acea contribuţie originală se pierde definitiv pentru omenire în cele cinci exemplare. O teză se tipăreşte în cinci sau şase exemplare. Ea este utilă când are mai mult de cinci, şase cititori. Aproape toate şcolile doctorale te obligă să publici înainte de susţinerea tezei, ca să îţi validezi în acest fel faptul că ai adus nişte contribuţii”, a explicat Marius Andruh.

El a precizat că nu reprezintă un autoplagiat atunci când autorul introduce în teză propriile articole, cu condiţia ca acele articole să fie strict legate de subiectul tezei de doctorat.

”Am auzit o părere că doctoratul trebuie făcut cândva pe la 60 de ani. Este exclus. Doctoratul este nu o formă de consacrare în acest moment, doctoratul este început de carieră ştiinţifică. Un tânăr obţine titlul de doctor la 28 – 29 de ani. Dar circulă prin tot felul de surse idei năstruşnice. Doctoratul nu este încununare de carieră, ci început de carieră”, a spus Marius Andruh.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a plagiat în lucrarea de doctorat, a decis, joi, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), care a arătat că retragerea titlului de doctor ar fi o decizie excesivă şi neadaptată.

Comisia de lucru a notat în raportul ce a fost însuşit de Consiliul General al CNATDCU că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi prezintă preluarea unor pasaje din documente fără a le cita conform normei academice, dar acestea reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce înseamnă aproape 4% din teză.

Anterior, Universitatea de Vest Timişoara a apreciat, după analiza sesizării de plagiat făcute de Mugur Ciuvică în privinţa tezei de doctorat a Laurei Kovesi, că 564 de rânduri din cele 4.705 rânduri sesizate sunt similare cu alte surse, ceea ce, la nivelul întregii lucrări, reprezintă un grad de similaritate de 4,9 la sută.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat, după decizia CNADTCU, că la universităţile cu ”toleranţă zero la copiat” în cazuri similare cu cel al Codruţei Kovesi se solicită refacerea tezei şi aceasta nu ajunge să fie susţinută. Ministrul a spus că, dacă vor fi formulate contestaţii la decizia CNATDCU, acestea vor fi cu siguranţă analizate.

Mircea Dumitru a precizat că CNATDCU a votat un raport înaintat de Comisia juridică, acesta rezultând în urma unei evaluări făcute de o comisie tehnică, formată din trei profesori de drept - unul de Strasbourg, unul de la Paris şi unul de la Universitatea Babes-Bolyai.

”În referatul tehnic, decizia a fost exact aceasta: 4% reprezintă o copiere după surse care nu sunt menţionate în corpul tezei şi 1% plagiat, copiere care a fost preluată din surse generale din domeniul jurisprudenţei”, a adăugat Dumitru.

Ministrul Educaţiei a precizat că propunerea făcută atât de comisia tehnică, cât şi de comisia juridică a fost ca ”pedeapsa să fie proporţională cu frauda”. ”Şi au insistat că la această proporţie de 5%, dânşii nu pot să recomande retragerea titlului”, a spus Dumitru, subliniind că acest raport a fost înaintat CNADTCU.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.