Ministerul Apărării anunţă că România şi-a încheiat misiunea în cadrul eforturilor internaţionale de menţinere a păcii în Republica Mali, iar militarii români se vor întoarce acasă. Pe durata celor două rotaţii, militarii români au cumulat peste 350 de misiuni de luptă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit MApN, angajamentul asumat de România faţă de Organizaţia Naţiunilor Unite, prin care ţara noastră a contribuit la eforturile internaţionale de menţinere a păcii în cadrul Misiunii Multidimensionale Integrate ONU de Stabilizare în Republica Mali/MINUSMA, s-a încheiat oficial joi, 15 octombrie.

În perioada octombrie 2019 - octombrie 2020, pe timpul celor două rotaţii, detaşamentul "Carpathian Pumas”, format din militari şi elicoptere IAR-330 Puma L-RM din cadrul Forţelor Aeriene Române, a îndeplinit misiunile operaţionale solicitate de ONU, cumulând peste 350 de misiuni de luptă, dintre care 18 misiuni de evacuare medicală aeriană (în sprijinul a mai mult de 40 de pacienţi), aproximativ 200 de misiuni de recunoaştere/ cercetare şi patrulare aeriană, 100 misiuni de transport, cu două dislocări rapide executate pentru sprijinul operaţiilor ONU din alte sectoare, pe locaţiile Mopti şi Kidal.

În ultimul an, elicopterele româneşti IAR-330 Puma L-RM au efectuat aproximativ 1.250 de ore de zbor în zona subsahariană, din care peste 200 pe timp de noapte, detaşamentului revenindu-i o arie de responsabilitate comparativă cu teritoriul României, arată MApN.

De asemenea, militarii români au desfăşurat periodic activiţăti de instruire în sprijinul contingentelor multinaţionale din zona de dislocare, în special exerciţii de Evacuare Aeriană Medicală Înaintată şi de Reacţie Rapidă (îmbarcare/debarcare, proceduri pentru evacuarea de urgenţă, cunoaşterea configuraţie de transport).

Comandantul Misiunii Multidimensionale Integrate ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA), generalul-locotenent Dennis Gyllensporre, a apreciat, recent, că militarii români au făcut cu adevărat diferenţa în cadul acestei misiuni, "pentru că elicopterele reprezintă o capacitate esenţială a ei”, şi că i-au înlocuit cu succes pe militarii canadieni.

"Vă mulţumesc pentru tot ce aţi realizat în acest an, pentru concentrarea asupra misiunii şi numărul mare de ore de zbor. Aţi demonstrat cu adevărat profesionalismul şi angajamentul României”, a concluzionat comandantul MINUSMA, citat într-un comunicat de presă transmis de MApN.

România a sprijinit ONU în asistarea Guvernului Republicii Mali pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului de Pace, protecţia civililor şi împiedicarea reîntoarcerii elementelor armate ostile ale Acordului de Pace în zonele populate. Detaşamentul românesc, care a fost compus din aproximativ 120 de militari şi patru elicoptere /pe rotaţie, a efectuat misiuni de evacuare medicală MEDEVAC/CASEVAC, transport trupe şi materiale, misiuni de transport pasageri, patrulare aeriană şi misiuni de observare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.