Medicul Narcis Copcă, managerul Spitalului ”Sfânta Maria” din Capitală, unitate sanitară cu 300 de paturi, susţine că Guvernul ar fi trebuit să se consulte cu profesioniştii din domeniu înainte de a lua măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea cheltuielilor în sistemul public. Medicul arată că spitalelor ar fi trebuit să li se permită să angajeze cheltuieli pe credite de angajament, care pot fi achitate şi în anii următori, pentru finalizarea unor proceduri de achiziţionare de aparatură performantă. El dă exemplul spitalului pe care îl conduce şi care urma să achiziţioneze un aparat RMN şi un robot pentru tratarea mai multor tipuri de tumori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Evident că această ordonanţă nu poate fi pe placul celor din sănătate. Este de înţeles atitudinea Guvernului până la un punct, în sensul că ar fi trebuit să existe o cale de mijloc. Dacă astăzi s-a renunţat la diminuarea plăţilor cash după întâlniri cu cei care, de fapt, aduc valoarea în sistemul românesc, este vorba de micii întreprinzători, iată că şi dacă s-ar fi stat de vorbă cu noi probabil că s-ar fi renunţat la o astfel de măsură excesivă în sensul că puteam găsi împreună o cale de mijloc. Am înţeles că bugetul este contractat pentru anul acesta, că nu mai trebuie făcute cheltuieli pentru anul acesta. Dar se puteau lăsa cheltuielile pe credite de angajamente pentru a face aceste plăţi la anul, ceea ce nu ar fi grevat pentru anul în curs. Situaţiile sunt diverse: de la plata facturilor de energie, dacă acestea sunt la 15 zile, până la plata unor arierate sau plata unor bunuri de tipul aparatura de înaltă performanţă”, a declarat, marţi seară, la Medika Tv, medicul Narcis Copcă, managerul Spitalului ”Sfânta Maria” din Bucureşti. 
 
Medicul a amintit că spitalele sunt obligate să acorde îngrijiri oricăror pacienţi care li se adresează, indiferent de complexitatea afecţiunilor unui pacient şi indiferent cât de mult costă. 
 
”Faptul că noi aveam de plătit, dau exemplu, un robot chirurgical ce ar fi putut rezolva într-un timp mai scurt şi în condiţii mult mai bune, spre exemplu, cancerul de prostată sau tumorile pancreatice, sau tumorile hepatice, sau tumorile de colon, mai aveam de plătit un RMN, RMN-ul este fundamental şi dacă nu-l ai, nu ai unde să-l mai faci. Să nu uităm că aceste dotări sunt obţinute cu foarte multe sacrificii, după un an, doi ani de parcurgere a unor proceduri extrem de laborioase”, a adăugat medicul. 
 
Întrebat dacă, în aceste condiţii, va fi afectat programul de transplant pulmonar care se derulează în acest spital, medicul a răspuns: ”În primul rând cei afectaţi sunt oamenii care au card de sănătate, care au plătit asigurări şi care nu se pot adresa spitalelor private”.
 
”Era simplu, puteam fi şi noi consultaţi”, a adăugat Narcis Copcă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.