Mai multe mame care au participat săptămâna trecută la un protest faţă de condiţiile în care le-au fost trataţi copiii la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad au depus, luni, la autorităţi, un dosar cu ”20 de poveşti de groază” scrise de mame după ce au trecut prin secţiile de pediatrie ale unităţii medicale. Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Arad a anunţat că ar putea angaja management privat la spital.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zece mame au mers, luni, în audienţă la preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Arad, Iustin Cionca, căruia i-au înaintat o petiţie semnată de zeci de părinţi şi un dosar cu ”20 de poveşti de groază” despre cum le-au fost trataţi copiii în spital.

Cea care a declanşat acţiunea de protest faţă de condiţiile din spital, Cristina Rusu, a declarat că aceleaşi documente au fost depuse şi la Direcţia de Sănătate Publică.

”Am cerut decongestionarea secţiilor pediatrice, efectuarea la timp de analize copiilor, scurtarea timpului de aşteptare pentru tratament, suplimentarea personalului, dar şi demisia şefei Secţia de Boli Infecţioase Copii, pe care o considerăm direct responsabilă pentru tot ce se întâmplă în ultimii ani aici. Am depus un dosar cu 20 de poveşti de groază ale mămicilor care au trecut cu copiii prin această secţie, semnate, documentate, inclusiv cu poze”, a declarat femeia.

Ea a spus că după discuţiile cu şeful CJ Arad este ”foarte optimistă” că vor fi rezolvate o mare parte din probleme.

Şeful Serviciu management spitale de la CJ Arad, Mihai Şeran, a declarat că ”toate problemele au fost consemnate într-o adresă primită de la mămici”.

”Informaţiile vor fi puse la dispoziţia comisiilor care efectuează verificări. Această anchetă se va extinde şi va avea în vedere toate reclamaţiile depuse de către mămici”, a spus Şeran.

Pe de altă parte, SCJU Arad a rămas fără director, după ce mandatul managerului interimar, Corina Crişan, a expirat. Surse din cadrul CJ Arad afirmă că nimeni din spital nu şi-a exprimat intenţia de a prelua conducerea până la organizarea unui concurs.

”În acest moment căutăm o altă soluţie pentru spital. Conducerea Consiliului Judeţean cântăreşte mai multe variante, inclusiv aceea a unui management privat la spital”, a declarat directorul executiv al Direcţiei de comunicare şi strategii din CJ Arad, Andrei Ando.

Aproximativ 30 de părinţi s-au adunat, marţi, în faţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad în semn de protest faţă de cum au fost trataţi copiii lor internaţi, acţiunea având loc la îndemnul lansat pe Facebook de Cristina Rusu. Femeia s-a plâns atât de atitudinea personalului medical, cât şi de condiţii. 

”Am fost opt persoane într-un spaţiu care nu se poate numi salon de spital. Pe secţie era o singură asistentă, care nici nu avea timp să se ocupe de copii. Practic, fiecare copil bolnav era pe cont propriu. Toate mamele care aveau copii pe secţie au fost revoltate. Nu primeau tratament la timp, nu le băga nimeni în seamă”, a povestit arădeanca.

O altă mămică a spus că şi-a retras imediat copilul după ce i s-a administrat un antibiotic farte puternic ”care nu îl ajuta decât să nu se îmbolnăvească de bacteriile din spital”.

Irina Feher, o altă tânără prezentă la protest, a povestit că vineri a ajuns la spital cu băieţelul de nouă ani şi că medicii pediatri i-au spus că este suspect de menigită.

”I s-a făcut puncţia lombară şi a primit tratament de specialitate pentru meningită. Copilul meu a fost lăsat singur în salon, părăsit, deşi nu avea voie să se mişte după puncţie. Mi s-a interzis categoric să rămân în spital cu copilul, deşi are doar nouă ani, ceea ce este ilegal. L-am luat din spital pe propria răspundere, a doua zi, l-am dus la Timişoara şi s-a infirmat meningita. Avea o simplă viroză. Noroc cu o altă mamă care m-a sunat noaptea şi a spus să-mi iau urgent copilul de acolo că nu e bine îngrijit”, a povestit femeia.

Conducerea Consiliului Judeţean Arad, care are în subordine spitalul, a cerut efectuarea unei anchete şi tragerea la răspundere a angajaţilor.

SCJU Arad are 52 de secţii amenajate în 23 de clădiri din tot judeţul, fiind spitalul cu cele mai multe imobile şi cea mai mare răspândire din ţară, pe o rază de peste 85 de kilometri. În fiecare an, unitatea are aproape 70.000 de pacienţi internaţi, 85.000 de persoane sunt consultate în ambulatoriu, iar 60.000 sunt îngrijite la Unitatea de Primire Urgenţe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.