Guvernul are, pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri, Ordonanţa de Urgenţă care prevede majorarea alocaţiilor de la 1 ianuarie 2022. Alocaţia pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani va fi de 243 de lei, iar cea pentru copiii de până la 2 ani va ajunge la 600 de lei. De asemenea, Guvernul va majora punctul de pensie la 1.586 de lei şi pensia minimă de la 800 la 1.000. În plus, în ianuarie se va acorda aşa-numita a 13-a indemnizaţie persoanelor cu handicap.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şedinţa de Guvern este programată miercuri, de la ora 09.00.  

Pe ordinea de zi se află Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru acordarea indemnizaţiei compensatorii pentru persoanele cu handicap.  

Potrivit documentului, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:  

a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani 

c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap. 

”Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflaţiei. Rata medie anuală a inflaţiei este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, se mai arată în document.  

OUG prevede, de asemenea, acordarea, în mod extraordinar, a celei de-a 13-a indemnizaţii persoanelor cu dizabilităţi în ianuarie 2022. 

Pentru persoanele adulte cu handicap, indemnizaţia compensatorie se acordă după cum urmează:  

a) în valoare de 350 lei pentru persoana cu handicap grav;  

b) în valoare de 265 lei pentru persoana cu handicap accentuat;  

c) în valoare de 60 lei pentru persoana cu handicap mediu.  

Pentru copilul cu handicap indemnizaţia compensatorie se acordă după cum urmează:  

a) în valoare de 300 lei pentru copilul cu handicap grav;  

b) în valoare de 175 lei pentru copilul cu handicap accentuat;  

c) în valoare de 60 lei pentru copilul cu handicap mediu. 

Documentul prevede majorarea punctului de pensie, dar şi a pensiei minime de la 800 la 1.000 de lei. 

Punctul de pensie va ajunge, la 1 ianuarie 2022, la 1.586 lei. 

”Începând cu anul 2023 valoarea (...) se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. Majorarea şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, se mai arată în document.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.