Mai puţin de jumătate din angajaţii căminelor pentru persoane vârstnice sunt specializaţi în domeniul în care lucrează, iar multe dintre cele 105 centre publice nu îndeplinesc regulile minime privind structura organizatorică, numărul de posturi şi categoriile de personal reglementate, Ministerul Muncii propunând, într-un document aflat în dezbatere publică, un program de interes naţional ce vizează finanţarea acestor structuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre privind aprobarea programului de interes naţional "Creşterea calităţii vieţii persoanelor vârstnice din căminele pentru persoane vârstnice" care vizează finanţarea căminelor publice pentru persoane vârstnice cu cel mult  30 la sută din standardul de cost la nivel naţional, în funcţie de capacitatea centrului şi lista de aşteptare a acestuia.
 
Iniţiatorii proiectului precizează că această finanţare ar fi necesară pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile personalului de specialitate angajat al căminului pentru persoane vârstnice sau cu care acesta a încheiat contract de prestări de servicii de evaluare, elaborare, implementare plan de intervenţie, plan de îngrijire şi asistenţă sau management de caz.
 
"Din datele comunicate de autorităţile administraţiei publice locale, constatăm că nu toate cele 105 de centre publice îndeplinesc regulile minime privind structura organizatorică, numărul de posturi şi categoriile de personal reglementate de legislaţia aplicabilă. Astfel, deşi raportul un angajat la doi beneficiari este îndeplinit, procentul de 60 la sută personal de specialitate din total personal angajat al centrului nu este atins în totalitate. În medie, personalul de specialitate ar reprezenta nu mai mult de 47 la sută", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte documentul supus dezbaterii publice.
 
Reprezentanţii MMFPSPV arată că solicitările de sprijin ale autorităţilor publice locale sunt justificate deoarece cheltuielile de funcţionare până la nivelul standardului de cost rămân neacoperite de contribuţia beneficiarului, sumele alocate de la bugetul de stat sunt insuficiente, iar personalul de specialitate este insuficient.
 
Prin acest program de interes naţional, MMFPSPV vrea să crească calitatea vieţii persoanelor vârstnice din căminele publice prin
menţinerea sau redobândirea unei vieţi active şi sănătoase, precum şi prin identificarea alternativelor de acordare a serviciilor de îngrijire personală pentru cei aflaţi pe listele de aşteptare în vederea internării în cămin.
 
Totodată, se urmăreşte creşterea capacităţii căminelor pentru persoane vârstnice de a realiza şi aplica planul individualizat de intervenţie al beneficiarului şi de a scurta perioada de soluţionare a cererilor în aşteptare, acordând prioritate găsirii de soluţii pentru acordarea serviciilor de îngrijire în comunitate, respectiv la domiciliu.
 
Acordarea de finanţare ar urma să se realizeze în baza cererilor întocmite de serviciile publice de asistenţă socială în  subordinea sau coordonarea cărora funcţionează căminele pentru persoane vârstnice, iar programul va fi finanţat de la bugetul de stat, prin bugetul MMFPSPV, bugetul aferent fiind de nouă milioane de lei.
 
Perioada de derulare a programului va fi în limita bugetului alocat, dar nu mai târziu de 30 noiembrie 2016.

Monitorizarea implementării şi controlul fondurilor alocate în cadrul programului de interes naţional se asigură de către agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a Municipiului Bucureşti. Proiectul de act normativ va fi în dezbatere publică, pe site-ul MMFPSPV, până în 22 martie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.