Un grup de parlamentari USR PLUS au iniţiat o propunere legislativă prin care şi părinţii vaccinaţi ai copiilor mai mari de 7 ani, infectaţi cu o boală infectocontagioasă şi aflaţi în carantină sau izolare, pot primi concediu plătit, menită să elimine una dintre inechităţile cadrului legislativ curent, arată un comunicat de presă al partidului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerea este coiniţiată de parlamentarii Irineu Darău, Andrei Miftode şi Cosmin Poteraş, din partea USR PLUS, şi a primit susţinere transpartinică de la următorii coiniţiatori: senatorul PNL Gheorghe Carp, senatorul UDMR Atilla László, senatoarea PSD Liliana Sbîrnea. Iniţiativa a primit semnăturile a 51 de senatori şi deputaţi.

„Discutăm despre o iniţiativă cu un impact social important, care elimină discriminarea la care sunt supuşi, în acest caz, şi părinţii şi copiii. Mă bucur să văd că o iniţiativă cu real impact pozitiv în lupta împotriva pandemiei şi în viaţa multor familii este sprijinită transpartinic şi le mulţumesc colegilor care şi-au arătat deschiderea, indiferent de culoarea politică”, a declarat Irineu Darău, Senator USR PLUS, potrivit sursei citate.

În prezent, în cazul în care părinţii sau aparţinătorii sunt vaccinaţi împotriva Covid-19, fiind astfel imunizaţi, aceştia nu pot beneficia de niciun fel de concediu pentru îngrijirea minorilor cu vârsta cuprinsă între 7 şi 18 ani, carantinaţi şi izolaţi, întrucât prevederile legale actuale nu prevăd această situaţie.

„În prezent, reglementările legale în vigoare fac opusul scopului lor, pentru părinţii copiilor cu vârste mai mari de 7 ani: subminează dreptul copiilor din acea categorie de vârstă la protecţie şi îngrijire şi, secundar, descurajează vaccinarea împotriva Covid-19 în rândul persoanelor adulte, întrucât cei afectaţi sunt chiar părinţii care şi-au întărit imunitatea, deja, prin vaccinare. Astfel, aceştia se află în imposibilitatea de a putea beneficia de concediu plătit pentru a-şi îngriji copiii minori infectaţi, cu vârsta de peste 7 ani, prin comparaţie cu părinţii nevaccinaţi care rămân acasă în carantină, alături de copiii lor. Este rolul nostru să remediem această dublă discriminare”, adaugă Andrei Miftode, deputat USR PLUS.

Conform normelor curente, posibilităţile din momentul de faţă sunt:

Copil minor, infectat cu o boală contagioasă

Aparţinător sau părinte nevaccinat împotriva COVID-19 - contact direct

Aparţinător sau părinte vaccinat împotriva COVID-19

Vârstă < 7 ani

Concediu pentru carantină

Concediu pentru îngrijirea copilului bolnav

Vârstă 7-18 ani

Concediu pentru carantină

Nu beneficiază nici de concediu pentru îngrijirea concediului bolnav, nici de concediu pentru carantină

„Venim în sprijinul părinţilor cu copii peste 7 ani, în special copiii care momentan nu au acces la vaccin. COVID este o boală cu evoluţie şi intensitate imprevizibile. Într-un interval de timp relativ scurt, afecţiunea poate evolua negativ. Copiii infectaţi au nevoie de supraveghere atentă şi de îngrijire din partea părinţilor, iar cadrul legislativ trebuie să permită acest lucru”, declară Cosmin Poteraş, senator USR PLUS.

În plus, în prezent, cuantumul brut lunar al indemnizaţiilor pentru cele două tipuri de concedii este stabilit în mod diferit:

Tipul concediului                         Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei

Concediu pentru carantină          100% din baza de calcul

Concediu pentru îngrijirea copilului bolnav        85% din baza de calcul

Propunerea legislativă va stipula: „În cazul copilului aflat în carantină sau izolare din cauza unei suspiciuni asupra unei boli infectocontagioase, asiguraţii pentru care nu se dispune măsura carantinării sau izolării în condiţiile Legii nr.136/2020 şi a căror activitate nu poate fi prestată de la domiciliu au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 18 ani”.

De asemenea, conform sursei menţionate, propunerea inserează şi prevederea conform căreia: „Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei prevăzute la art. 26 alin.(14) este de 100% din baza de calcul stabilită conform art. 10 şi se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.