Mai multe grupuri şi organizaţii civice i-au transmis, miercuri, preşedintelui României, Klaus Iohannis, o scrisoare deschisă prin care îi cer organizarea unor consultări cu societatea civilă înainte de a numi un nou premier. Ei îi solicită preşedintelui să numească un prim-ministru doar „sub rezerva asumării unor principii de guvernare”, referindu-se la independenţa justiţiei, demiterea persoanelor condamnate penal din funcţii publice, precum şi la transparenţa actului de guvernare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Credem că politica în România are nevoie de principii. De baze comune, agreate de toţi jucătorii politici implicaţi care să ducă la democratizarea şi transparentizarea vieţii publice şi, în final, la un nivel cât mai mare de prosperitate şi pace socială. (...) Cerem Preşedintelui României să numească un nou prim-ministru doar sub rezerva asumării unor principii de guvernare privind independenţa justiţiei şi continuarea luptei anticorupţie, reforma legislaţiei electorale, guvernarea deschisă şi menţinerea direcţiei euro-atlantice a României”, precizează organizaţiile în introducerea scrisorii deschise care circulă pe reţelele de socializare, invitând cetăţenii să o semneze, la rândul lor.

Semnatarii solicită preşedintelui organizarea unor consultări inclusiv cu societatea civilă înainte de a numi un nou premier: „Ne exprimăm, deci, deschiderea de a participa împreună cu dumneavoastră la operaţionalizarea acestor măsuri, pentru a le defini cât mai clar în termeni de acţiuni concrete, termene limită şi rezultate aşteptate”, se arată în scrisoare.

Potrivit scrisorii adresate preşedintelui, printre „principiile de guvernare” pe care viitorul premier ar trebui să şi le asume, se numără garantarea independenţei justiţiei şi renunţarea la orice demers care să vulnerabilizeze lupta anticorupţie, precum graţierea şi amnistia sau reducerea pedepselor pentru acte de corupţie.

De asemenea, organizaţiile solicită îngrădirea accesului şi demiterea persoanelor condamnate penal pentru infracţiuni de serviciu, numite politic de către Guvern în diverse funcţii publice, precum consilieri, şefi de cabinet sau asisţenti.

ONG-urile ii cer lui Iohannis să desemneze un premier care să reformeze legislaţia electorală şi finanţarea partidelor politice, prin revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene, scăderea numărului de semnături necesare partidelor şi independenţilor care doresc să candideze de la 1 la sută la 0,25 la sută pentru partide şi la 0,1 la sută pentru independenţi, precum şi introducerea votului electronic la distanţă pentru toate tipurile de alegeri începând cu alegerile pentru Parlamentul European din 2019, eliminarea pragului electoral pentru alegerile locale şi naţionale, dar şi schimbarea modalităţii de finanţare a partidelor şi a campaniilor lectorale, astfel încât cotizaţiile şi donaţiile să se facă doar electronic, iar încasările şi plăţile să se publice în timp real.

Un alt punct se referă la transparenţa actului de guvernare şi participarea comunităţilor la decizia publică, prin publicarea contractelor publice pe site-ul Guvernului şi pe site-urile instituţiilor publice, a proiectelor de investiţii publice, inclusiv stadiul de execuţie şi plăţile şi introducerea unui sistem public de consultare periodică a cetăţenilor.

Semnatarii scrisorii spun că noul premier trebuie să respecte angajamentele europene asumate de România, dar şi menţinerea direcţiei euroatlantice a României, precum continuarea şi întărirea parteneriatului strategic cu SUA şi integrarea şi mai profundă în Uniunea Europeană, inclusiv adoptarea euro ca monedă după ce economia României va fi compatibilă cu zona euro.

„Considerăm că aceste măsuri sunt aplicabile indiferent de ideologia politică a noii echipe de guvernare. Acceptarea şi asumarea acestora reprezintă un act de minimă bună-credinţă şi un pas absolut necesar în reducerea clivajului existent între societatea civilă şi actuala putere”, arată semnatarii.

Printre grupurile civice semnatare se numără Contract România, reţea naţională formată din mai multe grupuri civice, Corupţia Ucide, Geeks for Democracy, #Rezistenţa, De-clic, România Vie şi Dăruieşte Viaţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.