Ministerul Afacerilor Interne (MAI) precizează că, în ultimele 24 de ore, ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, au fost înregistrate efecte la nivelul a 44 localităţi din 22 de judeţe (Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Buzău, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Iaşi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Suceava, Timiş, Vaslui şi Vrancea) unde au fost afectate 2 străzi, 9 case, 3 anexe gospodăreşti, 55 beciuri/subsoluri, 283 curţi şi 3 clădiri aparţinând unor instituţii publice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Traficul rutier este blocat din cauza apei, aluviunilor şi a alunecărilor de teren pe un drum naţional (DN 73D/AG) şi un drum judeţean (DJ 203K/BZ), respectiv restricţionat pe două drumuri naţionale (DN 12A/BC şi DN 17A/SV), două drumuri judeţene (DJ 205D/VN şi DJ 609/TM).

Pompierii şi autorităţile locale acţionează în sprijinul oamenilor pentru înlăturarea cantităţilor de apă din case, pentru decolmatarea fântânilor, degajarea drumurilor şi pentru  monitorizarea situaţiilor de risc în vederea evacuării preventive a oamenilor din zonele care ar putea fi afectate de viituri.

În ultimele ore au fost activate grupele operative la nivelul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din 15 judeţe (Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Galaţi, Iaşi, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Suceava, Teleorman, Timiş, Teleorman şi Vaslui). A fost crescută capacitatea operaţională la Nivelul II Alertă Albastră la o subunitate din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Botoşani, pentru a interveni cu promptitudine în sprijinul oamenilor, în condiţiile emiterii unui Cod roşu de precipitaţii abundente pe raza acestui judeţ.

Sunt activate şi Centrele Judeţene de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei la nivelul a 6 judeţe (Buzău, Hunedoara, Iaşi, Mehedinţi, Suceava şi Teleorman).

Au fost transmise mesaje de avertizare pentru populaţie prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 13 judeţe (Alba, Bihor, Bacău, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Galaţi, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Sălaj, Tulcea şi Vaslui).

Permanent au fost monitorizate în teren cursurile de apă vizate de avertizările/atenţionările hidrologice periculoase emise.

În judeţul Alba, încă de săptămâna trecută, în localitatea Răchita, au fost amplasate 10 locuinţe modulare în care au fost mutate 42 de persoane (între care 17 copii) din 10 case afectate de inundaţiile din perioada anterioară, iar în judeţul Bihor rămân evacuate la rude 6 persoane ale căror locuinţe sunt afectate, precizează MAI.

Situaţia la nivelul întregii ţări din punct de vedere al efectelor fenomenelor meteorologice şi al intervenţiilor efectivelor MAI în sprijinul oamenilor şi al comunităţilor este permanent monitorizată prin Centrul Naţional de Conducere Integrată care funcţionează la nivelul MAI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.