Un număr de 16 judeţe au înregistrat efecte ale vremii severe, fiind afectate două autostrăzi şi 6 drumuri naţionale, dar şi traficul feroviar, iar sâmbătă dimineaţa nu aveau electricitate 55 de localităţi din zece judeţe, adică aproximativ 36.000 de consumatori finali, potrivit unui bilanţ transmis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Şapte autoturisme cu 30 de persoane au fost blocate pe un drum judeţean din Dâmboviţa, iar la Aninoasa (Hunedoara) acoperişul unui bloc s-a prăbuşit parţial sub greutatea zăpezii şi a fisurat o conductă de gaze, 26 de persoane fiind evacuate. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov au anunţat, sîmbătă dimineaţă, că au intervenit, în ultimele zece ore, la 115 solicitări în urma fenomenelor meteorologice. Cele mai multe dintre acestea au fost pentru îndepărtarea unor copaci căzuţi, fiind avariate 49 de maşini.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI ISU Bucureşti-Ilfov a avut 115 solicitări în ultimele 10 ore, în urma fenomenelor meteorologice; cele mai multe au vizat copaci căzuţi. FOTO
CITEȘTE ȘI UPDATE Circulaţia trenurilor, afectată de condiţiile meteo severe; pe relaţiile Bucureşti Nord-Lehliu şi Valea Albă-Drobeta Turnu Severin. Avioanele care decolează de pe aeroporturile din Capitală au întârzieri de 40-50 minute, fiind nevoie de degivrare

UPDATE 15:56 - MAI: S-a intervenit pentru degajarea a peste opt sute de copaci şi 13 stâlpi de electricitate, fiind afectate 55 de autoturisme; s-au deblocat 31 de autoturisme

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au intervenit în ultimele ore pentru degajarea a peste opt sute de copaci şi 13 stâlpi de electricitate, fiind afectate 55 de autoturisme. De asemenea, s-au deblocat 31 de autoturisme în care se aflau 42 d persoane, fiind în desfăşurare acţiuni în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Vâlcea şi Prahova, dar şi în Capitală. Pompieri, jandarmi şi poliţişti rămân în continuare mobilizaţi, fiind emisă o nouă avertizare cod galben de către meteorologi.

MAI a anunţat, sâmbătă, că în cursul zilei s-au semnalat efecte ale fenomenelor meteorologice periculoase  la nivelul a 16 judeţe, dar şi în municipiul Bucureşti.

”Efectivele MAI şi autorităţile locale au intervenit pentru deblocarea a 31 autovehicule cu 42 de persoane, degajarea a 810 copaci, 13 stâlpi de electricitate şi a 3 cabluri electrice, fiind afectate 55 autoturisme,  precum şi în alte situaţii de risc”, a transmis MAI.

De exemplu, în judeţul Arad (localitatea Semlac), pe DJ 709D, s-a intervenit cu trei utilaje de la autorităţile locale pentru deblocarea a 30 autoturisme cu aproximativ 40 persoane care nu au mai putut înainta din cauza zăpezii.

În Buzău s-a intervenit cu o ambulanţă SMURD şi un utilaj de la autorităţile locale pentru acordarea asistenţei medicale unui pacient de 64 ani care acuza dureri toracice.

În Ilfov (Voluntari, Pantelimon, Cernica, Buftea, Snagov, Otopeni , Măgurele) s-a intervenit pentru degajarea a 38 copaci şi 2 stâlpi de electricitate.

În judeţul Mehedinţi, circulaţia feroviară pe magistrala 900 a fost temporar întreruptă între staţiile Valea Albă şi Drobeta Turnu Severin din cauza unor copaci căzuţi pe firele de contact. Trenurile au avut întârzieri, transbordarea călătorilor fiind făcută cu ajutorul unei locomotive Diesel între localităţile Drobeta - Turnu Severin şi Balota.

În municipiul Bucureşti s-a intervenit pentru degajarea a 740 copaci, 10 stâlpi şi 3 cabluri electrice căzuţi pe carosabil, fiind afectate 55 autoturisme.
Sursa citată a precizat că, la ora transmiterii acestei ştiri, se intervine în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Vâlcea şi Prahova, dar şi în Capitală.

MAI: Efecte ale vremii severe în 16 judeţe, fiind afectate 2 autostrăzi şi 6 drumuri naţionale

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, pompieri, poliţişti şi jandarmi au acţionat, în ultimele 24 de ore, pentru înlăturarea efectelor cauzate de vremea severă şi pentru prevenirea accidentelor.

În intervalul menţionat, s-au înregistrat efecte ale vremii nefavorabile în 16 judeţe (Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui) şi municipiul Bucureşti.

Au fost afectate două autostrăzi (A2, A3-urbană), şase drumuri naţionale (DN 67C, DN 2B, DN 4, DN 3A, DN 56A şi DN 2C), 16 drumuri judeţene (DJ 201B, DJ 203A, DJ 211A, DJ 714, DJ 213, DJ 101B, DJ 101, DJ 201A, DJ 302, DJ 203B, DJ 313, DJ 203E, DJ 306A, DJ 306, DJ 201 şi DJ 102 H), 1 drum comunal (DC 134).

În prezent, autorităţile locale şi efectivele MAI acţionează în judeţele Argeş, Buzău, Călăraşi, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Prahova şi municipiul Bucureşti în sprijinul comunităţilor pentru revenirea la normal a situaţiei. Pe drumurile naţionale şi autostrăzi, CNAIR a acţionat cu 454 de utilaje, fiind utilizate 1.390,2 tone de material antiderapant şi 30,4 tone de clorură de calciu.

Din punctul de vedere al circulaţiei rutiere, la ora centralizării datelor, erau închise: o autostradă (A2 între Lehliu-Gară şi Drajna), 5 drumuri naţionale (DN 67C - între loc. Novaci şi Rânca/GJ, DN2L - în Soveja, judeţul Vrancea, DN7C - (Transfăgărăşan), DN12B - în Slănic Moldova, judeţul Bacău, DN67C - (Transalpina)  şi 16 drumuri judeţene (DJ 101B, DJ 101, DJ 201A, DJ 201B, DJ 302, DJ 203B, DJ203F, DJ 313, DJ 201B, DJ 203 E, DJ 306A, DJ 306, DJ 402, DJ 201, DJ 102H şi DJ 213)

Traficul aerian se desfăşoară în condiţii de iarnă, fiind semnalate întârzieri punctuale cauzate de realizarea operaţiunilor pentru degivrare.

La trecerea frontierei nu sunt semnalate restricţii cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile, precizează MAI.

Din punct de vedere feroviar, magistrala CF 900 între staţiile Valea Albă şi Drobeta Turnu Severin (MH) este închisă temporar din cauza căderilor de copaci. Pe celelalte tronsoane de cale ferată din zonele aflate sub avertizare/atenţionare circulaţia se desfăşoară cu dificultate din cauza gheţii depuse pe liniile de alimentare cu energie electrică.

În ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, conform situaţiei distribuitorilor de electricitate, la ora 7.00 erau nealimentate cu energie electrică 55 de localităţi din 10 judeţe (Argeş, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Prahova, Teleorman şi Vâlcea), fiind afectaţi circa 36.000 de consumatori finali. În prezent, se intervine pentru remedierea defecţiunilor.

MAI menţionează că, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov au fost gestionate 115 solicitări, ca urmare a fenomenelor meteorologice, respectiv 98 în Capitală (dintre care 79 pentru copaci căzuţi) şi 17 în Ilfov (dintre care 11 pentru copaci căzuţi). Potrivit primelor estimări, au fost avariate 49 de autoturisme, din cauza căderii copacilor şi a stâlpilor de electricitate, dar nu au fost înregistrate persoane rănite.

În judeţul Dâmboviţa, pe DJ 714 între localitatea Glod şi Cabana Bolboci, şapte autoturisme cu 30 de pasageri (între care un copil) nu au mai putut înainta din cauza depunerilor de zăpadă şi polei de pe carosabil. S-a acţionat cu utilaje din cadrul autorităţile locale, autoturismele fiind deblocate.

În Giurgiu, pe Autostrada A2, din cauza unui copac căzut pe carosabil s-a produs un accident rutier în care a fost implicat un microbuz cu 14 pasageri. Două victime conştiente, cu leziuni minore, au fost transportate la spital.

În judeţul Hunedoara, în localitatea Aninoasa, din cauza cantităţii mari de zăpadă, o porţiune din acoperişul unui bloc de locuinţe s-a prăbuşit, fisurând o conducte de gaze. Preventiv, au fost evacuate 26 de persoane. S-a intervenit pentru oprirea furnizării cu gaz metan, iar echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă au asigurat măsurile specifice.

În Teleorman, un bărbat de 59 de ani, cu dispnee, a necesitat îngrijiri medicale de specialitate, însă echipajul medical nu a mai putut ajunge la locul solicitării din cauza poleiului. Un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean a preluat pacientul şi l-a transportat la ambulanţă, ulterior fiind transportat la spital.

În Vaslui, o femeie de 64 de ani, aflată în comă neurologică, a necesitat îngrijiri medicale de specialitate, dar echipajul medical a rămas înzăpezit la aproximativ trei kilometri de locul solicitării. Autorităţile locale au intervenit pentru tractarea autospecialei cu un utilaj, pacienta fiind preluată şi transportată la spital.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.