Vremea nefavorabilă a produs, în ultimele ore, efecte în nouă judeţe - Bihor, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Golj, Ilfov, Ialomiţa şi Vâlcea şi în municipiul Bucureşti, fiind afectate Autostrada A2, 8 drumuri naţionale, 5 drumuri judeţene şi o secţie de cale ferată, potrivit reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI). De asemenea, vineri, sunt probleme privind alimentarea populaţiei cu energie electrică în 46 de localităţi din 7 judeţe, fiind vorba de aproximativ 14.000 de abonaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog, a amintit, vineri, că, la nivel naţional, este în vigoare o atenţionare meteorologică Cod Galben emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie ce vizează precipitaţii abundente cantitativ, predominant ploi şi lapoviţă în zonele joase de relief, precum şi ninsori şi viscol la munte pentru 25 de judeţe (Alba, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehendinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea) şi municipiul Bucureşti.

De asemenea, vineri dimineaţă au fost emise alte atenţionări Cod Galben de fenomene meteorologice imediate, care vizează ceaţă şi polei pentru 6 judeţe (Călăraşu, Constanţa, Dolj, Olt, Vâlcea şi Teleorman).

Totodată, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o atenţionare hidrologică Cod Galben până sâmbătă la ora 12.00, care vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite pentru râurile din 6 judeţe (Argeş, Dolj, Gorj, Mehendinţi, Olt şi Vâlcea).

În acest context, la nivelul MAI au fost dispuse măsuri pentru prevenirea şi gestionarea producerii unor situaţii de urgenţă.

"Peste 12.000 de angajaţi MAI - pompieri, poliţişti şi jandarmi - au fost mobilizaţi încă din momentul emiterii avertizărilor meteo astfel încât să poată interveni imediat în sprijinul populaţiei. Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a ţinut permanent legătura în aceste zile cu Instituţiile Prefectului din toate judeţele afectate pentru coordonarea intervenţiilor şi acordarea de sprijin logistic acolo unde situaţia o impune. Încă de la apariţia primelor efecte ale fenomenelor meteo periculoase, Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele vizate de vremea severă au activat grupele operative pentru a putea veni în sprijinul oamenilor", a spus Dajbog.

Potrivit sursei citate, pe parcursul nopţii trecute s-au înregistrat efecte în nouă judeţe (Bihor, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Golj, Ilfov, Ialomiţa şi Vâlcea) şi în municipiul Bucureşti. De asemenea, au fost afectate Autostrada A2, 8 drumuri naţionale, 5 drumuri judeţene şi o secţie de cale ferată.

În contextul vremii nefavorabile, pompierii au intervenit pentru degajarea arborilor căzuţi pe autoturisme sau pe carosabil din cauza vântului puternic, evacuarea apei acumulate pe tronsoanele de drum inundate din cauza precipitaţiilor abundente şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.                  

La acest moment, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă pe majoritatea arterelor rutiere din judeţele aflate sub atenţionare meteo. 

Dajbog a spus că, din informaţiile primite de la Centrul Infotrafic al Poliţiei Române, la acest moment din cauza poleiului, traficul rutier pe Autostrada A2 Bucureşti - Constanţa este oprit de la kilometrul 10 (Bucureşti) până la kilometrul 106 (Drajna Nouă). 

În judeţul Gorj, din cauza viscolului puternic, traficul rutier este oprit pe DN 67C, între localităţile Novaci şi Rânca.  

În judeţul Ialomiţa, din cauza poleiului de pe carosabil, sunt restricţii de circulaţie pe DN2C, pe tronsonul Amara - limita cu judeţul Buzău. Din acelaşi motiv, majoritatea drumurilor judeţene din Ialomiţa sunt impracticabile. 

În judeţul Buzău, din cauza poleiului de pe carosabil pe DN2C, pe tronsonul Costeşti - limita cu judeţul Ialomiţa, este instituită restricţie de tonaj (7,5 tone). 

De asemenea, circulaţia feroviară a fost închisă, vineri dimineaţă, pe secţia de cale ferată 202, între localităţile Strâmbuţa (judeţul Hunedoara) şi Pietrele Albe (judeţul Gorj), după ce pe calea ferată a căzut grohotiş de pe versanţi.  

Vineri, sunt probleme privind alimentarea populaţiei cu energie electrică în 46 de localităţi din 7 judeţe, fiind vorba de aproximativ 14.000 de abonaţi. Echipele de intervenţie lucrează pentru remedierea situaţiilor semnalate.

Din cauza ceţii, porturile Midia şi Mangalia au fost închise. Din acelaşi motiv, porturile Constanţa Nord şi Constanţa Sud-Agigea sunt deschise doar maritim.

"Pentru siguranţa dumneavoastră, evitaţi pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar, dacă deplasarea este absolut necesară, informaţi-vă, în prealabil, dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Facem un apel la persoanele vârstnice din zonele unde sunt probleme cu poleiul să manifeste prudenţă şi dacă se poate să renunţe la deplasări în aceste zile. Recomandăm rudelor să ţină permanent legătura cu persoanele vulnerabile pentru a se asigura că acestea nu se află într-o situaţie problematică şi nu au nevoie de ajutor", a mai spus Dajbog.

Ea a adăugat că, în situaţia manifestării vântului puternic, populaţiei i se recomandă să rămână în spaţii închise care să asigure protecţia şi să evite deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi.

De asemenea, şoferilor şi se recomandă să circule cu prudenţă, să adapteze în permanenţă viteza la condiţiile meteo-rutiere; să nu oprească sau să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier; să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de autovehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, în situaţia în care acesta încetineşte brusc; să respecte semnalele poliţiştilor rutieri.

"Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone sau cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, valoarea unui punct amendă fiind de 145 lei. În afară de sancţionarea cu amendă, va fi reţinut certificatul de înmatriculare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulaţie", potrivit sursei citate.

Pietonilor li se recomandă să circule doar pe trotuare, să traverseze doar prin locurile special amenajate şi la culoarea verde a semaforului electric, după ce s-au asigurat temeinic.

"Este important de menţionat că, deşi la ora 14.00 atenţionarea de Cod Galben se va ridica, în cursul zilei de azi va continua să plouă, ziua în sud-vest, local în sud şi est şi izolat în rest, iar noaptea în cea mai mare parte a ţării. De altfel, există posibilitatea emiterii unui nou mesaj de cod galben pentru jumătatea de sud a ţării care sa fie în vigoare până sâmbătă după amiaza cu referire la precipitaţii însemnate cantitativ - ninsori abundente în zona de munte, precipitaţii mixte la altitudini mai joase, polei şi vânt puternic", a atenţionat Dajbog.

În Muntenia şi în jumătatea de sud a Moldovei, vor fi condiţii de depunere a poleiului. Vântul va avea în continuare intensificări de până la 60 de kilometri pe oră, iar în zonele înalte, unde a nins consistent, zăpada va fi viscolită.

Sâmbătă se vor semnala precipitaţii în toate regiunile, însemnate cantitativ mai ales la munte. În nord-estul, vestul şi nord-vestul teritoriului, precum şi în zonele de munte vor predomina ninsorile, în centru vor fi precipitaţii mixte, iar în sud şi sud-est, ziua vor fi mai ales ploi, iar noaptea şi ninsori sau lapoviţă. Pe arii restrânse vor fi depuneri de polei.

Potrivit sursei citate, despre o ameliorare a vremii se poate vorbi abia de duminică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.