Ministerul Afacerilor Interne a prezentat, joi, o evaluare a acţiunilor instituţiei din perioada minivacanţei de Crăciun, apreciind că, datorită măsurilor luate, nu au fost înregistrate incidente de o gravitate deosebită.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Evaluarea a arătat că, datorită măsurilor luate, minivacanţa de Crăciun a decurs în condiţii de normalitate fără a fi înregistrate  incidente de o gravitate deosebită, în planul menţinerii ordinii publice. Aproximativ 25.000 de angajaţi ai MAI au acţionat în aceste zile în principal pentru prevenirea faptelor antisociale, fluidizarea traficului şi asigurarea unei intervenţii rapide în situaţii de urgenţă, inclusiv în cazul celor provocate de fenomenele meteo. Astfel, 78 persoane au fost salvate din situaţii de risc, dintre care 18 cauzate de vreme. Pompierii şi jandarmii au intervenit în aceste zile pentru a deszăpezi 16 autovehicule cu 37 persoane care au rămas blocate în zone înalte de munte. Personalul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă a desfăşurat peste 5.700 de intervenţii dintre care 4.795 pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi 319 pentru stingerea de incendii”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog.
 
Ea a reluat apelul către cetăţeni de a manifesta  prudenţă crescută şi de a lua toate măsurile pentru a preveni producerea unor incendii mai ales că acestea pot avea consecinţe grave şi chiar pot provoca pierderi de vieţi omeneşti.
 
Cele mai multe incendii s-au produs din cauza coşurilor de fum necurăţate, a instalaţiilor de încălzit defecte, improvizate sau lăsate nesupravegheate.
 
Echipajele de poliţie şi jandarmerie au răspuns la peste 13.000 de solicitări ale cetăţenilor primite prin numărul unic  de urgenţă 112. 
 
Aproximativ 660 de autori de infracţiuni au fost prinşi în flagrant, iar 20 de urmăriţi naţional şi un urmărit internaţional au fost depistaţi de structurile MAI. Au fost sesizate 3.589 de infracţiuni, dintre care 1.235 contra persoanei, 1.221 contra patrimoniului, 89 privind produsele explozive, iar 590 la regimul siguranţei rutiere. Poliţiştii au aplicat aproape 19.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 6,5 milioane de lei.
 
În ceea ce priveşte circulaţia pe drumurile publice, Poliţia Rutieră a mobilizat echipaje suplimentare pe cele mai aglomerate rute, precum şi în zilele de vineri şi miercuri când s-au înregistrat cele mai mari valori de trafic. Pentru prevenirea accidentelor grave şi încurajarea unei conduite prudente la volan, echipajele de poliţie rutieră au acţionat cu aproximativ 270 de aparate radar zilnic. 
 
Peste 3.145 de conducători auto au fost sancţionaţi contravenţional pentru depăşirea vitezei legale, iar faţă de 385 s-a dispus măsura reţinerii permisului de conducere. Au rămas pietoni pentru o perioadă şi alţi 233 de şoferi care au fost depistaţi la volan sub influenţa băuturilor alcoolice. Pentru faptele contravenţionale săvârşite în acest zile de conducătorii auto s-au aplicat aproximativ 13.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 4,5 milioane de lei. În plus, au fost reţinute 1.457 de permise de conducere şi 266 de certificate de înmatriculare.
 
În cadrul acţiunii ”Foc de artificii” prin care se verifică legalitatea operaţiunilor cu articole pirotehnice, în această perioadă, au fost efectuate 2.397 controale fiind confiscate 10.599 kg articole pirotehnice în valoare de aproximativ 710.000 lei. În urma activităţii desfăşurate de efectivele Poliţiei de Frontieră au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 37.000 de lei, valoarea bunurilor confiscate fiind de 624.000 de lei. 
 
Totodată, în această perioadă, personalul Inspectoratului General de Aviaţie a desfăşurat 37 de misiuni aero medicale şi de monitorizare a traficului rutier.  
 
Pentru că urmează o nouă perioadă de minivacanţă, conducerea ministerului afacerilor interne a solicitat mobilizarea unui dispozitiv similar celui care a acţionat în perioada Crăciunului. Astfel, vor fi la datorie peste 25.000 de angajaţi ai ministerului afacerilor Interne, dintre care 16.000 efective de ordine publică şi 1.400 de poliţişti rutieri. 
 
O atenţie sporită va fi acordată asigurării protecţiei participanţilor la cele 125 evenimente publice de amploare care urmează să fie organizate în noaptea de Revelion la care se preconizează prezenţa a peste 300.000 de persoane. Cele mai semnificative evenimente vor fi organizate în Bucureşti şi în municipiile Braşov, Sibiu şi Cluj.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.