Şase cetăţeni români s-au aflat la bordul navei de croazieră Disney Wonder, aflată în portul San Diego din SUA, aceştia fiind membri ai personalului navigant. Unul dintre aceştia a fost repatriat în 30 mai, iar ceilalţi vor rămâne pe vas, întrucât fac parte din echipajul esenţial pentru manevrarea navei, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Afacerilor Externe arată că, prin intermediul Consulatului General al României la Los Angeles, a fost notificat de către autorităţile americane privind situaţia navei de croazieră Disney Wonder, aflată în portul San Diego, la bordul căreia se aflau, la acel moment, şi şase cetăţeni români, personal navigant.

MAE precizează că reprezentanţii Consulatului General al României la Los Angeles au făcut, în repetate rânduri, demersuri pe lângă compania care deţine nava, pentru a obţine informaţii despre situaţia cetăţenilor români aflaţi la bord, precum şi despre eventuale demersuri de repatriere a acestora, dar compania nu a furnizat detalii suplimentare.

"Demersurile de protecţie consulară au fost realizate de oficiu ca urmare a autosesizării, în lipsa unor solicitări de asistenţă de la cetăţenii români aflaţi pe navă. Mai mult, la propunerea consulilor generali ai României şi Spaniei la Los Angeles, a fost iniţiat un demers comun al oficiilor consulare ale unor state membre UE care gestionau cazurile propriilor cetăţeni aflaţi la bordul acestei nave. Astfel, a fost transmisă o scrisoare comună, semnată de reprezentanţii a 11 oficii consulare, prin intermediul căreia aceştia au solicitat informaţii cu privire la numărul oficial al cetăţenilor europeni aflaţi pe navă, starea de sănătate a acestora, precum şi detalii cu privire la demersurile de repatriere", arată MAE.

Ca urmare, reprezentanţii companiei au informat că desfăşoară, în cooperare cu autorităţile americane, demersuri pentru repatrierea tuturor membrilor echipajului.

MAE precizează că reprezentantul companiei care deţine nava a informat oficiul consular român cu privire la repatrierea, în 30 mai, a unui cetăţean român, membru al echipajului neesenţial. Persoanei i-a fost permisă îmbarcarea pe o cursă aeriană comercială, părăsind teritoriul american urmare demersurilor oficiului consular şi ale companiei angajatoare.

"Potrivit informaţiilor comunicate de către companie, patru din cei cinci cetăţeni români rămaşi la bordul navei fac parte din echipajul navigant esenţial pentru manevrarea navei şi vor rămâne în continuare pe vas. De asemenea, reprezentanţii companiei au precizat că starea de sănătate a tuturor cetăţenilor români este bună şi nu prezintă simptome specifice COVID-19", adaugă MAE.

MAE precizează că, potrivit informaţiilor comunicate de companie, până la acest moment au fost repatriaţi peste 200 de membri ai echipajului, la bordul navei aflându-se 58 de cetăţeni ai unor state membre UE, printre care şi cetăţeni români, iar 38 dintre persoanele aflate la bord fac parte din echipajul esenţial pentru manevrarea navei. Toate persoanele aflate pe navă beneficiază de condiţii adecvate de cazare, iar cei care urmează să fie repatriaţi sunt testaţi şi li se eliberează documente care atestă starea de sănătate.

MAE, prin Consulatul General al României la Los Angeles, menţine în continuare legătura atât cu autorităţile locale, cât şi cu reprezentanţii companiei, acordând asistenţa consulară necesară, în limita competenţelor legale şi cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autorităţile locale în contextul pandemiei de COVID-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.