Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Internaţionale a Romilor, eveniment marcat, în mod tradiţional, la data de 8 aprilie şi precizează că va continua să militeze cu toată hotărârea pentru eliminarea încercărilor de stigmatizare a comunităţilor de romi din străinătate şi să solicite respectarea normelor europene în privinţa liberei circulaţii şi anti-discriminării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu acest prilej, Ministerul Afacerilor Externe reiterează importanţa pe care o are obţinerea de progrese în realizarea incluziunii sociale a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor, precum şi în eliminarea completă a oricăror forme de discriminare din societatea românească. 

România susţine consecvent că diversitatea etno-lingvistică şi culturală, caracteristică societăţilor europene, este benefică pentru dezvoltarea tuturor comunităţilor şi, implicit, a fiecărui cetăţean. Acesta este motivul pentru care ţara noastră a adoptat un cadru legislativ şi instituţional capabil să asigure respectarea drepturilor minorităţilor, inclusiv cea Roma, ca o condiţie esenţială pentru consolidarea climatului de bună înţelegere şi armonie etnică în ţara noastră, arată MAE într-un comunicat remis News.ro.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că va continua să promoveze în plan intern şi internaţional protejarea drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor României, inclusiv ale cetăţenilor români de etnie Roma, să militeze cu toată hotărârea pentru eliminarea încercărilor de stigmatizare a comunităţilor de romi din străinătate şi să solicite respectarea normelor europene în privinţa liberei circulaţii şi anti-discriminării.  

În  contextul deţinerii de către România, în anul 2016, a Preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), Ministerul Afacerilor Externe reiterează importanţa consolidării cercetărilor şi a educaţiei privind tema genocidului romilor, în contextul studiului perioadei Holocaustului şi salută organizarea, la Bucureşti, a dezbaterii „Vocile uitate ale Holocaustului”, în perioada 6-7 aprilie, de Forumul European al Romilor, Sinti şi Nomazilor, în parteneriat cu Consiliul Europei şi organizaţii civice ale minorităţii roma din România.

Ziua Internaţională a Romilor a fost proclamată în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost consacrată Zilei Romilor începând cu anul 1990. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.