Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că România se alătură demersurilor internaţionale de atribuire către Federaţia Rusă a atacurilor cibernetice asupra reţelei de satelit KA-SAT/Viasat. "Atacurile cibernetice împotriva infrastructurilor critice sunt inacceptabile. România este profund preocupată de efectele distructive, disruptive şi destabilizatoare ale acestor atacuri cibernetice", arată MAE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"România susţine declaraţia UE şi se alătură SUA şi altor parteneri internaţionali în demersul de atribuire a atacului cibernetic împotriva reţelei de comunicaţii prin satelit KA-SAT/VIASAT care a avut loc începând cu 24 februarie 2022 în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Impactul asupra reţelei Viasat a fost semnificativ, fiind afectaţi utilizatori din state membre UE, inclusiv din România. Atacurile cibernetice împotriva infrastructurilor critice sunt inacceptabile. România este profund preocupată de efectele distructive, disruptive şi destabilizatoare ale acestor atacuri cibernetice", a precizat MAE.

Conform surse citate, România condamnă şi atacurile cibernetice împotriva Ucrainei, desfăşurate atât premergător, cât şi subsecvent declanşării conflictului, precum şi utilizarea programelor de tip malware şi a atacurilor de tip DDoS în aceste scopuri.

"România îşi exprimă solidaritatea deplină cu Ucraina şi poporul ucrainean şi condamnă agresiunea neprovocată şi nejustificată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, inclusiv prin utilizarea de atacuri cibernetice. Astfel de atacuri maligne sunt desfăşurate cu desconsiderarea cadrului internaţional de comportament responsabil al statelor în spaţiul cibernetic, aşa cum a fost definit la nivel ONU prin rapoartele de consens ale Grupului de Experţi Guvernamentali ONU (UNGGE) şi reafirmat de Grupul Deschis cu Participare Extinsă (OEWG)", a arătat Ministerul de Externe.

Marea Britanie, Uniunea Europeană şi Statele Unite au acuzat în mod public Rusia că a organizat un atac cibernetic masiv care a vizat reţeaua prin satelit KA-SAT a companiei americane de comunicaţii Viasat, cu o oră înainte ca preşedintele rus, Vladimir Putin, să ordone trupelor sale să invadeze Ucraina, potrivit unui comunicat al Consiliului UE, citat de The Guardian.

Atacul cibernetic care a vizat reţeaua KA-SAT a companiei americane de comunicaţii Viasat a avut loc la sfârşitul lunii februarie şi întrerupt conexiunea a mii de modemuri şi a facilitat invazia Rusiei în Ucraina, potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene.

Atacul cibernetic a avut un ”impact semnificativ” şi a provocat ”întreruperi nediscriminate de comunicare şi disfuncţionalităţi la nivelul mai multor autorităţi publice, întreprinderi şi utilizatori din Ucraina, şi a afectat mai multe state membre ale UE”, se mai arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.