Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie şi recomandă amânarea sau evitarea deplasărilor în Mexic, în contextul intensificării controalelor la frontiera acestui stat şi al situaţiei privind accesul cetăţenilor români în această ţară, în scopuri turistice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ministerul Afacerilor Externe atenţionează cetăţenii români că autorităţile mexicane au intensificat controalele la punctele de frontieră şi în contextul multiplelor situaţii semnalate recent cu privire la accesul cetăţenilor români în acest stat în scop de turism, Ministerul Afacerilor Externe face un apel către cetăţenii români să ia în considerare amânarea sau evitarea călătoriilor în acest stat, până la clarificarea situaţiei", a transmis, miercuri, MAE.

Potrivit sursei citate, zonele Ciudad de Mexico şi Cancun sunt clasificate ca zone cu risc epidemiologic ridicat în contextul pandemiei de COVID-19 (Ciudad de Mexico este considerată zonă roşie, iar Cancun, zonă portocalie). La Aeroportul Internaţional din Cancun, autorităţile de frontieră mexicane au instituit controale mult mai stricte, întrucât zona turistică Riviera Maya (Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Cozumel, Isla Mujeres etc.) a fost catalogată ca zonă portocalie de risc epidemiologic.

Totodată, MAE subliniază importanţa informării temeinice anterior călătoriei în străinătate, inclusiv prin consultarea informaţiilor disponibile pe site-ul ministerului, la secţiunile „Sfaturi şi alerte de călătorie”  şi „Atenţionări de călătorie în context COVID-19”.

"În conformitate cu informaţiile comunicate public de către autorităţile mexicane şi disponibile pe pagina de internet a MAE, la secţiunea “Atenţionări de călătorie în context COVID-19”, având în vedere măsurile adoptate pentru gestionarea pandemiei, pe Aeroportul Internaţional din Ciudad de Mexico este permisă intrarea persoanelor care demonstrează, cu documente justificative, că efectuează o călătorie esenţială, turismul nefiind inclus în această categorie. Persoanelor care nu pot demonstra caracterul esenţial al călătoriei le poate fi refuzată intrarea, dispunându-se returnarea în statul de domiciliu/reşedinţă cu primul zbor disponibil", precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că românii care se confruntă cu situaţii dificile pe teritoriul Statelor Unite Mexicane pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 şi 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea consultării paginilor de internet http://www.mae.ro/travel-conditions#861, http://www.mae.ro/node/52040 şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat marţi, referitor la situaţia turiştilor români din Mexic, că o videoconferinţă a avut loc între conducerea MAE şi ambasadorul Statelor Unite Mexicane la Bucureşti José Guillermo Ordorica Robles, iar instituţia „a solicitat clarificarea imediată a motivelor deciziilor autorităţilor mexicane de a nu permite intrarea pe teritoriul mexican şi luarea măsurilor necesare, în regim de urgenţă, astfel încât drepturile cetăţenilor români să fie respectate”. Referitor la cei aproximativ 50 de români care se aflau în aeroportul din Cancun în aşteptarea curselor de retur, MAE preciza că o echipă desemnată de Consulul Onorific al României la Cancun s-a deplasat la aeroport pentru a furniza alimente şi apă pentru aceştia.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a anunţat miercuri că înaintează un protest oficial către Ambasada Mexicului în România, acuzând abuzurile la care au fost supuşi turiştii români, cărora li s-a refuzat intrarea în ţară atât pe aeroportul din Mexico City, cât şi PE CEL din Cancun. Patronatul cere totodată Ministerului român al Afacerilor Externe să intervină cât mai rapid pentru clarificarea şi rezolvarea situaţiei.

Miercuri, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a declarat, referitor la cei peste 100 de români blocaţi pe aeroportul din Cancun, că este o atitudine neprietenoasă a autorităţilor mexicane şi este inadmisibil ceea ce se întâmplă. Acesta a adăugat că au fost făcute demersuri pe lângă compania Lufthansa pentru trimiterea unei aeronave mai mari care să îi aducă în Europa pe cei 114 cetăţeni români.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.