Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a informat despre creşterea cu 27% a volumului asistenţei oficiale pentru dezvoltare acordate de România în anul 2023, comparativ cu 2022.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit MAE, datele publicate de OCDE la 11 aprilie relevă faptul că, în cursul anului 2023, România a acordat asistenţă oficială pentru dezvoltare în valoare totală de 546 de milioane de dolari, cel mai ridicat nivel de până în prezent.

”Creşterea confirmă eforturile constante depuse de România în materie de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi reflectă în mod clar angajamentele de consolidare a rolului de furnizor de asistenţă oficială pentru dezvoltare, deziderat important de politică externă, inclusiv din perspectiva apartenenţei României la Uniunea Europeană şi a demersurilor de aderare la OCDE şi, în calitate de asociat, la Comitetul de Asistenţă pentru Dezvoltare al OCDE. Din această perspectivă, tendinţa de creştere este cu atât mai relevantă în contextul adâncirii crizelor multidimensionale în desfăşurare şi al acutizării nevoilor de dezvoltare şi umanitare la nivel global”, arată MAE, într-un comunicat de presă.

Astfel, principalul beneficiar al asistenţei acordate de România continuă să fie Republica Moldova, cu un procent de 30 din totalul finanţărilor pentru acţiuni bilaterale de asistenţă oficială pentru dezvoltare.

”Acestea au vizat, cu precădere, consolidarea capacităţii instituţionale a statului vecin în sprijinul obiectivelor politice ale Guvernului de la Chişinău privind procesul de aderare la UE, precum şi combaterea efectelor negative ale războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi consolidarea rezilienţei Republicii Moldova”, menţionează MAE.

Potrivit sursei citate, un sprijin semnificativ a fost acordat de România autorităţilor şi populaţiei ucrainene, pentru contracararea efectelor crizelor suprapuse generate de agresiunea Federaţiei Ruse, inclusiv pentru susţinerea constantă a populaţiei ucrainene refugiate din calea războiului, în condiţiile în care peste 50% din totalul finanţării acordate a vizat ajutorarea populaţiei ucrainene refugiate. Sprijinul României pentru eforturile de consolidare a capacităţilor instituţionale, inclusiv în perspectiva aderării la UE, confirmă angajamentul solid de susţinere a Ucrainei, atât timp cât va fi necesar.

De asemenea, cooperarea constantă a României cu statele din Balcanii de Vest, Africa şi Orientul Mijlociu a continuat şi în anul 2023 în parametrii asumaţi de statul român pentru regiunile prioritare ale politicii de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară.

MAE adaugă că angajamentul României în susţinerea dezvoltării statelor partenere va continua şi în perioada următoare, prin implementarea obiectivelor prioritare stabilite prin Programul multianual strategic de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară 2024-2027, document programatic care ghidează acţiunile României în domeniu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.