Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că în continuarea demersurilor Celulei de criză interinstituţionale (CCI) alţi 80 de cetăţeni afgani au fost evacuaţi cu succes din Afganistan duminică dimineaţa, pe cale terestră, şi se află în siguranţă pe teritoriul Pakistanului. Până în prezent au fost evacuaţi în total 156 de cetăţeni afgani din categoriile de persoane vulnerabile menţionate anterior: colaboratori ai trupelor române în teatrul de operaţiuni din Afganistan, studenţi cu burse în România, jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi membri de familie ai acestora, mai precizează instituţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În continuarea informaţiilor transmise în cursul zilei de 4 septembrie 2021 (https://www.mae.ro/node/56560, https://www.mae.ro/node/56569), MAE precizează că demersurile Celulei de criză interinstituţionale (CCI), convocate la 13 august 2021 şi coordonate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, au continuat în regim de permanenţă pentru identificarea celor mai bune soluţii pentru evacuarea cetăţenilor afgani esenţiali pentru România – colaboratori ai trupelor române în teatrul de operaţiuni din Afganistan, studenţi cu burse în România, precum şi alte categorii vulnerabile: jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi membri de familie ai acestora. Ca urmare a demersurilor complexe ale CCI coordonate de ministrul afacerilor externe până în prezent au fost evacuaţi în total 156 de cetăţeni afgani din categoriile de persoane vulnerabile menţionate anterior: colaboratori ai trupelor române în teatrul de operaţiuni din Afganistan, studenţi cu burse în România, jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi membri de familie ai acestora. Astfel, în urma eforturilor CCI, încă 80 de cetăţeni afgani au fost evacuaţi cu succes din Afganistan în cursul dimineţii de 5 septembrie 2021, pe cale terestră, aflându-se în siguranţă pe teritoriul Pakistanului. Cetăţenii afgani evacuaţi în acest grup (colaboratori ai forţelor armate române, studenţi cu burse în România, alte categorii vulnerabile: un profesor universitar activ în domeniul drepturilor omului, un reprezentant al poliţiei afgane, membrii acestora de familie) au fost preluaţi de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad şi transportaţi într-o locaţie unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România”, arată comunicatul de presă al MAE.

Ministerul mai informează că, potrivit procedurilor anterioare, reprezentanţii Ambasadei României la Islamabad au emis vize şi documente membrilor acestui grup de cetăţeni afgani evacuaţi astăzi, asigurându-le tranzitul teritoriului afgan şi accesul pe teritoriul statului pakistanez şi fiind, totodată, întreprinse toate demersurile diplomatice necesare pe lângă autorităţile pakistaneze pentru evacuarea cetăţenilor afgani în condiţii de siguranţă.

„Lista celor 156 de cetăţeni afgani evacuaţi până acum se adaugă celor 49 de cetăţeni români care au dorit să fie repatriaţi şi 7 cetăţeni ai unor state aliate. MAE foloseşte şi acest prilej pentru a reitera mulţumirile deosebite adresate partenerilor din cadrul MAE pakistanez, în special Celulei de gestionare a crizelor, dar şi celorlalte instituţii şi autorităţi pakistaneze pentru excelenta colaborare şi pentru rolul avut în realizarea acestor demersuri. MAE informează că CCI îşi continuă activitatea pentru identificarea celor mai practice modalităţi de a-i transporta în România în siguranţă pe cetăţenii afgani aflaţi pe teritoriul Pakistanului”, conchide sursa citată. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.