Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei - Comunitatea Valenciană că Agenţia Meteorologică de Stat locală – AEMET, a emis un cod portocaliu şi roşu vizând căderi masive de precipitaţii abundente şi persistente, cu potenţial de periculozitate, până cel puţin în data de 21 octombrie 2018, pentru litoralul mediteraneean spaniol, la sud de Catalonia şi Insulele Baleare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, începând de joi, Peninsula Iberică şi Insulele Baleare vor fi afectate de rezultatul unirii a două formaţiuni de joasă presiune (furtuni), una care evoluează din Marea Mediterană şi una din Oceanul Atlantic. Furtuna din Atlantic va pătrunde din sud-vest în Peninsula Iberică, concomitent cu furtuna din Marea Mediterană, care va afecta mai întâi Insulele Baleare şi vor fi precipitaţii puternice la nivel local în Andaluzia, Comunitatea Valenciană (în principal, provincia Valencia) şi Catalonia. Începând cu a doua jumătate a zilei, interacţiunea furtunilor va determina intensificarea precipitaţiilor în Catalonia, Aragón, Comunitatea Valenciană şi Insulele Baleare, estimate a fi foarte puternice şi persistente la nivel local.

Sâmbătă, furtuna rezultată din fuziunea celor două, iniţiale, se va deplasa spre sud-vest, fiind prognozate precipitaţii abundente şi persistente în Comunitatea Valenciană, regiunea Murcia şi litoralul mediteranean al Andaluziei.

În Comunitatea Valenciană, cel mai probabil, cursele aeriene de pe aeroporturile internaţionale Valencia, Castellon de la Plana şi Alicante să aibă întârzieri faţă de orarul normal de zbor sau chiar să fie anulate.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului României la Castellón de la Plana: +34964212446; +34964203331; +34964203234; +34964216008; +34964217836, Consulatului General al României la Barcelona:+34934181535; +34934344223; +34934340220 şi Ambasadei României la Madrid +34917344004, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefoanele de permanenţă ale: Consulatului României la Castellón de la Plana: +34677842467, Consulatului General al României la Barcelona: +34661547853 şi Ambasadei României în Regatul Spaniei: +34649656032.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet https://www.meteoalarm.eul, https://madrid.mae.rohttps://castellon.mae.ro/contacthttps://barcelona.mae.ro şi www.mae.ro, precum şi pagina de Facebook a Consulatului României la Castellón de la Plana https://www.facebook.com/consromcastellon/ şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (https://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Totodată, MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Maroc că Direcţia Meteorologică locală a emis un cod portocaliu vizând căderi masive de precipitaţii abundente şi persistente, cu potenţial de periculozitate, până cel puţin la data de 19 octombrie 2018, pentru provinciile Benslimane, Casablanca, Chefchaouen, El Hajeb, Fahs-Anjra, Kenitra, Khemisset, Larache, MDiq-Fnideq, Mediouna, Meknes, Mohammadia, Nouaceur, Ouezzane, Rabat, Sale, Sidi Kacem, Sidi Slimane, Skhirate-Temara, Tanger-Assilah, Tetouan, Berkane, Figuig, Jerada, Oujda-Angad şi Taourirt.

Aversele de ploaie vor fi însoţite şi de vânt puternic în provinciile Benslimane, Berrechid, Casablanca, El Jadida, Kenitra, Khemisset, Mediouna, Mohammadia, Nouaceur, Rabat, Rehamna, Sale, Settat, Sidi Bennour, Sidi Slimane şi Skhirate-Temara, începând din data de joi, 18 octombrie 2018 orele 17:00.

Pe fondul precipitaţiilor abundente, sunt probabile întârzieri faţă de orarul normal de zbor sau chiar anularea unor curse aeriene de pe aeroporturile internaţionale aflate în provinciile afectate.

De asemenea, circulaţia rutieră se va desfăşura cu dificultate în provinciile şi oraşele afectate de acest cod meteo.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Regatul Maroc +212537721493; +212537207401; +212537264085, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României la Rabat: +212679977751.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.