Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că a solicitat explicaţii privind motivele pentru care cetăţenilor români nu li s-a permis trecerea frontierei cu Republica Moldova. În acest sens, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti a fost invitat la consultări pentru clarificări suplimentare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte cu atenţie şi preocupare situaţia creată la graniţa României cu Republica Moldova şi a solicitat, în spiritul dialogului şi cooperării care caracterizează relaţia dintre cele două state, explicaţii cu privire la motivele pentru care cetăţenilor români nu li s-a permis trecerea frontierei. În acest sens, Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti a fost invitat la consultări pentru clarificări suplimentare", se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de MAE.

De asemenea, reprezentanţii MAE spun că prin intermediul Ambasadei României de la Chişinău s-au făcut demersuri pentru a se asigura că cetăţenilor români le sunt respectate drepturile, "aşa cum este normal într-un stat aflat într-o relaţie de asociere cu UE şi de parteneriat strategic cu România".

Anterior, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că Ambasada României în Republica Moldova s-a autosesizat cu privire la existenţa unui grup de cetăţeni români care, luni, au dorit să intre pe teritoriul Republicii Moldova şi nu au fost lăsaţi, Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova precizând că aceştia perturbă liniştea publică.

"Menţionăm că aceasta a fost o decizie a autorităţilor Republicii Moldova, iar Ambasada României la Chişinău urmăreşte ca în dialogul cu autorităţile din Republica Moldova drepturile cetăţenilor români să fie respectate, în conformitate cu reglementările interne din acest stat şi obligaţiile internaţionale ale Republicii Moldova”, se arăta într-un comunicat de presă al MAE.

MAE spunea că, din punctul de vedere al autorităţilor de frontieră române, grupul de persoane care s-a prezentat luni la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa nu a perturbat în niciun fel ordinea şi liniştea publică şi nici nu a adus atingere regimului juridic al frontierei de stat.

Poliţia de Frontieră din Republica Moldova spunea, luni, că le interzice cetăţenilor români care fac parte din Marşul Unirii trecerea frontierei de stat, motivul fiind "perturbarea ordinii publice în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere".

Participanţii la Marşul Centenarului au plecat pe 1 iulie din Alba Iulia şi ar urma să parcurgă în total, pe jos, 1.300 de kilometri, iar pe 1 septembrie au stabilit să ajungă în Republica Moldova.

Traseul este împărţit în 11 etape şi în fiecare etapă vor participa cel puţin 100 de persoane, spun organizatorii. Fiecare grup de oameni va preda următorului Flacăra Unirii sub forma unei ştafete.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.