Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avertizează cetăţenii români că, în urma unor analize efectuate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), cetăţenii care călătoresc spre Afganistan, Nigeria, Pakistan, Republica Democratică Congo şi Siria trebuie să se vaccineze împotriva virusului poliomielitei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit evaluării OMS, lista cu ţările în care există un risc ridicat de contactare a polio-virusurilor a fost actualizată.

De asemenea, în toate ţările vecine cu regiunea lacului Ciad din Africa Centrală se menţine riscul mare de transmitere a virusurilor polio sălbatic (WPV1) şi a virusului polio derivat din vaccin (cVDPV). Riscul de transmitere a cVDPV în Siria se conturează a fi mare şi decizia Comitetului de Urgenţă al Organizaţiei Internaţionale a Sănătăţii este dată în sensul de a se vaccina refugiaţii sirieni (în special cei care vin din regiunea Raqqa şi Deir Ez-Zoe), dacă vaccinul este disponibil. Focarele cu virus polio sălbatic (WPV1) şi cu virus polio derivat din vaccin (cVDPV) din Nigeria subliniază că există zone cu risc ridicat în care supravegherea este compromisă de inaccesibilitate, care rezultă în circulaţia actuală a WPV/cVDPV timp de mai mulţi ani, fără detecţie.

“Pentru cetăţenii români care călătoresc spre aceste ţări şi nu au fost vaccinaţi antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie”, transmite MAE.

Toţi cei interesaţi pot accesa site-urile puse la dispoziţie: https://www.cnscbt.ro/index.php/polio şi https://www.who.int/ihr/9789241596664/en. De asemenea, pentru cetăţenii români care călătoresc în afara graniţelor, MAE a pus la dispoziţie aplicaţia “Călătoreşte în siguranţă”, disponibilă gratuit în “App Store” şi “Google Play”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.