Ministerul Afacerilor Externe a precizat, luni, că ambasada română a semnalat autorităţilor italiene problemele legate de condiţiile de viaţă şi de muncă ale muncitoarelor române din provincia siciliană Ragusa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Roma şi Consulatul României la Catania, are în atenţie situaţia semnalată în presă şi a iniţiat demersuri pe lângă autorităţile italiene, semnalând problema femeilor de cetăţenie română. Consulatul României la Catania a contactat atât Procuratura din cadrul Tribunalului din Ragusa, cât şi Comandamentul Carabinierilor din Monreale, provincia Palermo pentru informaţii suplimentare. Totodată, reprezentantul autorităţilor italiene a precizat faptul că, în declaraţia dată unei publicaţii nu s-a referit la persoane de naţionalitate română”, precizează MAE, într-o declaraţie remisă News.ro.

De asemenea, consulul român la Catania a solicitat o întrevedere cu prefectul din Ragusa, cei doi oficiali urmând să se întâlnească în cursul acestei săptămâni.

”Subliniem faptul că, până în acest moment, la nivelul oficiului consular nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea unor cetăţeni români afectaţi de aceste incidente”, arată Ministerul Afacerilor Externe.

MAE subliniază din nou importanţa înregistrării voluntare a românilor aflaţi în străinătate la ambasadele şi consulatele României, în vederea primirii asistenţei consulare, în situaţii de urgenţă.

”În strictă concordanţă cu prevederile convenţiilor internaţionale în materia exercitării competenţelor consulare, Ministerul Afacerilor Externe al României, prin Ambasada României la Roma şi Consulatul României la Catania, foloseşte în continuare toate mecanismele de cooperare cu autorităţile italiene competente, în scopul adoptării măsurilor imediate de verificare şi investigare a sesizărilor primite”, mai precizează sursa citată.

Până la 7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc în condiţii de sclavie în ferme din sudul Italiei, potrivit estimărilor poliţiei, care subliniază că Ragusa este centrul exploatării în zonă, relatează săptămânalul The Observer, care a făcut un reportaj în rândul victimelor abuzurilor sexuale şi nu numai.

O organizaţie italiană pentru drepturile migranţilor, Proxyma Association, estimează că mai mult de jumătate dintre româncele care lucrează în serele din sudul Peninsulei sunt obligate să întreţină relaţii sexuale cu angajatorii lor. Aproape toate lucrează în condiţii de muncă forţată şi exploatare severă.

„Aceste femei lucrează ca sclave pe câmp şi ştim că sunt şantajate să întreţină relaţii sexuale cu proprietarii fermelor şi serelor, din cauza subjugării lor psihologice”, a explicat comandantul Carabinieri din Sicilia, Guido Volpe. “Nu este uşor să investighezi sau să opreşti acest lucru, pentru că femeilor le este, în majoritatea cazurilor, prea frică să vorbească”, a adăugat el.

Multe dintre românce lasă în ţara de origine copii şi familii pe care le întreţin şi se simt obligate să face alegeri disperate. “De unde vin eu, din Moldova românească, nimeni nu are un loc de muncă”, a explicat Nicoleta Bolos, în timp ce o alăptează pe fiica sa în vârstă de cinci luni, într-un depozit întunecat de la o fermă din provincia Ragusa. “Salariul mediu acolo este de 200 de euro pe lună. Aici poţi face mult mai mult, chiar dacă suferi”, a adăugat ea.

Jurnaliştii de la The Observer au discutat cu 10 românce care lucrează la ferme din Ragusa. Toate au evocat agresiuni sexuale şi exploatare, inclusiv lucratul câte 12 ore pe zi, în căldură extremă, fără apă, fără a fi plătite. Ele sunt obligate să trăiască în condiţii degradante şi insalubre, în clădiri izolate. Zilele lor de muncă includ adesea violenţe fizice, ameninţări cu arme şi şantaj.

Profesorul Alessandra Sciurba, de la Universitatea Palermo, coautor al unui raport din 2015 care a documentat abuzurile la care sunt supuse româncele în Sicilia, spune că s-au deteriorat şi mai mult condiţiile în ultima perioadă.

“Femeile ne spun că sunt nevoite să migreze pentru a se asigura că fiii lor nu vor trăi în sărăcie completă în România, dar ele sunt obligate să rabde condiţii îngrozitoare şi abuzuri”, a afirmat ea. “Nu sunt alte locuri de muncă, ne-au spus femeile, aşa că, pentru a le asigura traiul familiilor lor, au simţit că trebuie să accepte acordul. Este o alegere conştientă pe care o fac. Am fost martori la (…) muncă forţată şi trafic de persoane, aşa cum sunt definite de Organizaţia Internaţională a Muncii, a ONU.

Procurorul Valentina Botti instrumentează mai multe dosare privind agresiuni sexuale şi exploatare prin muncă împotriva fermierilor. Potrivit ei, abuzurile la care sunt supuse femeile românce reprezintă un “fenomen enorm”.

“Răpirile, agresiunile sexuale şi ţinerea oamenilor în condiţii de sclavie reprezintă trei infracţiuni majore pe care le-am detaliat în anchetele noastre de până acum”, a subliniat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.