Ministerul Afacerilor Externe informează luni cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Grecia că autorităţile locale au anunţat, pentru ziua de 21 august 2023, menţinerea riscului ridicat de producere a incendiilor de vegetaţie (risc de incendiu foarte ridicat - gradul 5). Ministerul Afacerilor Externe recomandă celor care vor să călătorească să se informeze, înainte de începerea călătoriei, în legătură cu situaţia existentă şi să evite deplasarea în zonele în care există incendii în desfăşurare sau un risc iminent de producere a acestora şi reaminteşte cetăţenilor români că legislaţia elenă interzice şi sancţionează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc şi poate genera astfel apariţia unui focar de incendiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit MAE, riscul ridicat de producere a incendiilor de vegetaţie (risc de incendiu foarte ridicat - gradul 5) este pentru Regiunea Attica, Grecia Continentală (Beotia, Evia), Peninsula Peloponez (regiunile Arkadia şi Lakonias); Macedonia Centrală: Chalkida şi Muntele Athos; Regiunea Preveza; regiunile: Rodopi, Xanthi, Kavala, Fokida, Fthiotida, insulele Samothrakis, Skyros, Kythira şi Thassos;  insulele Mării Egee: Limnos, Lesbos şi Chios; insulele ionice: Kefalonia, Zakynthos şi Lefkada.

”Având în vedere faptul că în ultima perioadă de timp, din cauza condiţiilor meteorologice extreme, pe teritoriul acestei ţări sunt în curs de desfăşurare mai multe incendii de vegetaţie, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să se informeze, înainte de începerea călătoriei, în legătură cu situaţia existentă şi să evite deplasarea în zonele în care există incendii în desfăşurare sau un risc iminent de producere a acestora. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se află într-o zonă în care se manifestă un incendiu să respecte cu stricteţe instrucţiunile autorităţilor locale şi să urmărească în permanenţă sursele oficiale de informare publică”, arată ministerul. 

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români că legislaţia elenă interzice şi sancţionează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc şi poate genera astfel apariţia unui focar de incendiu. Cetăţenii români care observă producerea unui incendiu pot anunţa imediat evenimentul la numerele de telefon 112 (număr unic de urgenţă) sau 199 (serviciul de pompieri).

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

”De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076”, se precizează în comunicatul oficial. 

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor web: https://atena.mae.rohttps://salonic.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_rowww.meteoalarm.orgwww.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă" (https://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.