Ministerul Afacerilor Externe aduce un pios omagiu tuturor victimelor de etnie romă care au suferit pe întreaga perioadă a celui de-al Doilea Război Mondial. Anul acesta se comemorează 74 de ani de la evenimentele din 2 august 1944, când aproximativ 3.000 de romi din lagărul Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. În amintirea acestui tragic eveniment, ziua de 2 august a devenit cunoscută drept Ziua internaţională de comemorare a genocidului romilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În contextul acţiunilor diplomatice multilaterale, România acordă atenţie specială problematicii memoriei victimelor genocidului romilor din perioada Holocaustului şi a necesităţii educării tinerelor generaţii asupra acestui episod tragic al istoriei europene. În acest sens, pe durata exercitării mandatului preşedinţiei IHRA, România a încurajat eforturile internaţionale în domeniul educaţiei privind problematica genocidului romilor din perioada Holocaustului. Ca urmare a acestor demersuri, cu sprijinul financiar al IHRA, a devenit disponibilă platforma educaţională online https://www.romasintigenocide.eu/en/home, care conţine materiale didactice în 11 limbi europene, inclusiv limba română, precizează MAE într-un comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe susţine consolidarea eforturilor pentru includerea în programele educative a problematicii genocidului romilor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi pentru asigurarea unor condiţii sociale decente ultimilor supravieţuitori romi ai deportărilor în Transnistria. În egală măsură, Ministerul Afacerilor Externe consideră important să existe un parteneriat eficient între instituţiile publice guvernamentale, Parlamentul României şi reprezentanţii societăţii civile din România, astfel încât să se elimine orice formă de discriminare şi incitare la ură etnică sau rasială. 

Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate orice act cu caracter rasist şi îndeamnă la asumarea responsabilităţii comune de a înlătura prejudecăţile şi de a lupta împotriva discriminării şi acţiunilor extremiste cu caracter etnic sau rasist. Combaterea rasismului, intoleranţei, xenofobiei, populismului şi antisemitismului reprezintă una din tematicile de interes pentru România în pregătirea mandatului Preşedinţiei Consiliului UE 2019.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.