Ministerul Afacerilor Externe informează că a facilitat, miercuri, revenirea din Siria în ţară, prin Turcia, a unei familii formate din trei români şi un sirian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Demersurile pentru facilitarea revenirii în ţară au fost realizate prin intermediul Ambasadei României la Damasc, Ambasadei României la Beirut şi Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, sub coordonarea Centralei Ministerului Afacerilor Externe, precum şi cu avizul autorităţilor române competente în materie. Ambasada României la Damasc a emis documentele de călătorie pentru cetăţenii români şi a îndeplinit procedurile de ieşire din Republica Arabă Siriană pentru toate persoanele repatriate, menţinând în permanenţă legătura cu acestea”, au transmis reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă. 

MAE, prin intermediul Ambasadei României la Beirut, a întreprins demersuri pe lângă autorităţile libaneze pentru facilitarea tranzitului rutier prin Republica Libaneză în vederea continuării deplasării, pe cale aeriană prin Republica Turcia, către România.

„Ministerul Afacerilor Externe adresează mulţumiri tuturor autorităţilor străine şi române implicate pentru sprijinul oferit în cadrul procedurilor care au condus la soluţionarea cazului şi la revenirea în siguranţă a cetăţenilor români. Măsura de repatriere face parte din demersurile constante de asistenţă şi protecţie consulară acordată de MAE cetăţenilor români aflaţi în situaţii deosebite, prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare din statele cu risc major de securitate. MAE reiterează că, de la debutul operaţiunilor de evacuare din Republica Arabă Siriană (anul 2011), prin intervenţia directă a Ambasadei României la Damasc, a altor misiuni diplomatice şi sub coordonarea Celulei de Criză a MAE au revenit în ţară 793 de cetăţeni români şi membrii de familie ai acestora”, mai arată sursa citată.

În prezent, Ambasada României la Damasc acordă asistenţă şi protecţie consulară inclusiv cetăţenilor din Australia, Canada, Franţa, Republica Moldova şi Portugalia aflaţi pe teritoriul Republicii Arabe Siriene, precum şi cetăţenilor altor state, pe baza unor solicitări punctuale.

MAE reaminteşte faptul că pe pagina sa de internet este în continuare publicat un avertisment de călătorie pentru Republica Arabă Siriană, cu nivelul maxim de alertă, respectiv „Pericol major – părăsiţi imediat zona sau ţara”! – www.mae.ro/travel-alerts/7955.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările ferme adresate cetăţenilor români aflaţi în zonele de conflict de a părăsi aceste zone şi de a contacta misiunile diplomatice ale României din teritoriu pentru a-şi anunţa prezenţa în regiune, astfel încât să poată beneficia de asistenţă şi protecţie consulară şi, totodată, de a consulta informaţiile furnizate prin intermediul aplicaţiei „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.