Preşedintele Camerei deputaţilor, Ludovic Orban, a transmis, miercuri, un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului în care apreciază că ”este important să înţelegem că paroxismul urii nu vine de nicăieri, ci se clădeşte pe acumularea de atitudini discriminatorii”. ”Trebuie să privim în jurul nostru cu luciditate şi să nu trecem cu vederea pericolul pe care îl reprezintă noile forme de extremism politic”, a transmis Orban.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi este o zi a memoriei, a aducerii aminte. La 27 ianuarie, lumea întreagă rememorează una dintre cele mai sinistre pagini din istoria noastră colectivă. Holocaustul, genocidul în care peste şase milioane de evrei europeni şi milioane de romi, slavi, persoane cu dizabilităţi, homosexuali au căzut victime ale nebuniei extremiste a nazismului, rămâne în memorie şi istorie ca o mărturie fără egal a inumanităţii de care suntem capabili atunci când lăsăm întunericul să ne cuprindă. Este important să înţelegem că paroxismul urii nu vine de nicăieri, ci se clădeşte pe acumularea de atitudini discriminatorii, pe prejudecăţi şi indiferenţă faţă de semeni, pe iraţional, ură cotidiană, incapacitatea de a-i înţelege pe alţii, pe uitarea valorilor elementare ale umanităţii”, a transmis, miercuri, Ludovic Orban.

Acesta apreciază că această zi a memoriei, în care în urmă cu 76 de ani a fost descoperit şi eliberat lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, ”este menită să onoreze viaţa celor ucişi, dar şi să ne îndemne la un examen de conştiinţă”.

”Trebuie să privim în jurul nostru cu luciditate şi să nu trecem cu vederea pericolul pe care îl reprezintă noile forme de extremism politic, fie că se ascund sub masca populismului zgomotos, fie că iau chipul şovinismului declarat. Intoleranţa în gândire şi expresie, iraţionalul, negarea realităţii, toate aceste manifestări care adeseori ies la iveală mai ales în mijlocul marilor crize, de felul celei pe care o traversăm astăzi, sunt fundamentul pe care s-au ridicat în istorie formele cele mai cumplite de tiranie. Ziua Holocaustului trebuie să ne îndemne la o astfel de meditaţie”,  mai transmis preşedintele Camerei Deputaţilor.

”Luaţi-vă un moment, un singur moment, în această zi pentru a privi imaginile care aduc mărturie despre odioasele lagăre de exterminare, sau pentru a asculta mărturia unuia dintre supravieţuitori. Este un exerciţiu pentru inimă şi pentru minte, pe care avem datoria să îl facem cel puţin astăzi. Să nu lăsăm niciodată ca lumea să mai cadă într-un astfel de abis”, a adăugat Orban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.