Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, anunţă că ministerul şi-a propus ca anul viitor să finalizeze implementarea proiectului care vizează un hub de servicii digitale al MAI, proiect la care se lucrează din anul 2019 şi care este finanţat din fonduri europene nerambursabile. Tot anul viitor este aşteptată şi finalizarea proiectului de digitalizare a documentelor de stare civilă. ”Nu ne propunem să digitalizăm birocraţia. Subliniez acest lucru, vrem să avem o schimbare reală în această relaţie minister şi cetăţean”, arată el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Anii de pandemie au obişnuit românii de toate vârstele să abordeze mediul online în relaţia cu statul, ceea ce ne obligă să trecem la un nivel superior calitativ de abordare a acestei relaţii, dintre stat şi cetăţean, pentru că viitorul este, fără îndoială, unul digital. (...) Ministerul Afacerilor Interne îşi asumă, ca instituţie, să ocrotească viaţa cetăţeanului, dar e important să o facem şi mai uşoară, mai ales prin digitalizarea serviciilor publice pe care le furnizăm. La nivelul MAI sunt operaţionalizate deja peste 300 de aplicaţii dezvoltate prin resurse proprii, majoritatea fiind dezvoltate în ultimii ani. Toate aceste instrumente de interacţiune online au fost concepute tocmai pentru a facilita relaţia cetăţenilor cu noi, pentru a elimina deplasările inutile, pentru a reuşi să economisim timp şi pentru a creşte eficienţa şi calitatea relaţiei noastre cu cetăţenii în slujba căror ne aflăm”, a afirmat Lucian Bode, joi, în cadrul evenimentului ”România digitală, România liberală”.
 
Conform lui Bode, cetăţeanul este ”ţinta întregului proces de digitalizare”, el explicând că serviciile dezvoltate de MAI oferă românilor aceleaşi posibilităţi de relaţionare cu statul pe care le au şi cetăţenii altor state europene. 
 
Ministrul a arătat că MAI lucrează la implementarea unor ”proiecte esenţiale pentru români”, precum cel care vizează cartea electronică de identitate, hub-ul de servicii al ministerului, sistemul informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă.
 
Proiectul care vizează hub-ul de servicii la care lucrează MAI a început în anul 2019, are o finanţare de 20 de milioane de euro, fonduri europene, iar ministerul şi-a propus finalizarea implementării anul viitor, a subliniat Bode. 
 
”Viziunea Ministerului Afacerilor Interne de digitalizare urmăreşte schimbări reale în modul în care instituţia noastră funcţionează. Nu ne propunem să digitalizăm birocraţia. Subliniez acest lucru, vrem să avem o schimbare reală în această relaţie minister (...) şi cetăţean, nu să digitalizăm birocraţia”, a adăugat Bode. 
 
MAI şi-a propus digitalizarea serviciilor legate de eliberarea documentelor de stare civilă, pentru asigurarea accesului rapid şi securizat la serviciile de stare civilă, proiectul vizând inclusiv documente de stare civilă din ultimii o sută de ani. 
 
”Au trecut prin fluxul de digitalizare deja peste 66.465.648 de acte, iar alte cinci milioane sunt în diferite stadii de digitalizare. Au fost recepţionate aproape 29 de milioane de acte. Dau aceste cifre pentru a înţelege că vorbim, practic, despre un proiect care are un stadiu de realizare de peste 60% şi pe care anul viitor îl vom finaliza, îl vom recepţiona, finanţarea lui este asigurată din fonduri europene nerambursabile de aproximativ 47 de milioane de euro”, a precizat ministrul de Interne.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.