Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a anunţat luni la sediul PNL, după o şedinţă a conducerii partidului, că miercuri va avea loc la Palatul Victoria ceremonia de semnare a unor contracte de finanţare destinate dotării unităţilor de învăţământ preuniversitar. Ea a arătat că alocarea financiară a apelului este de peste un miliard de euro, o alocare istorică, poate cea mai mare alocare de acest tip în infrastructura şcolară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Educaţiei a anunţat că miercuri va avea loc la Palatul Victoria ceremonia de semnare a unor contracte de finanţare destinate dotării unităţilor de învăţământ preuniversitar şi unităţi conexe, cu mobilier, laboratoare de informatică şi de ştiinţe, cabinete şcolare, ateliere de practică şi echipamente IT”.

”Vorbim de 5600 de unităţi de învăţământ şi unităţi conexe. Finanţarea este asigurată prin componenta 15 Educaţie, investiţiile 9,11,13 şi 14 din PNRR. Alocarea financiară a apelului este de peste un miliard de euro. Este o alocare istorică, poate cea mai mare alocare de acest tip în infrastructura şcolară”, a spus ea.

Ministrul a mai spus: ”Evenimentul va reprezenta un angajament puternic din partea Guvernului dar şi a comunităţilor locale, că vom face tot ceea ce ne stă în putere pentru a oferi cele mai bune condiţii elevilor pentru noii ani de învăţământ ce vor urma şi reprezintă, de asemenea, o modalitate de a ne asigura că reforma în Educaţie, pe care Legile învăţământului nou adoptate o vor aduce, este dublată de condiţii bune în şcoli. Invitaţi la acest eveniment sunt preşedinţii Consiliilor Judeţene, primari ai Municipiilor reşedinţă de Judeţ şi primari ai oraşelor şi comunelor, deci, practic, reprezentanţi ai tuturor categoriilor de unităţi administrativ-teritoriale”.

Deca a explicat că aceste contracte presupun mai multe tipuri de investiţii, în primul rând, digitalizarea procesului educaţional astfel încât vom avea laboratoare de informatică dotate în toate şcolile, inclusiv în unităţilre de învăţământ pentru învăţământul profesional şi tehnic şi săli de clasă pentru toate nivelurile, preşcolar, primar, gimnazial şi liceal, dotate cu echipamente IT la standarde moderne.

”Vorbim şi despre modernizarea infrastructurii şcolare, adică de dotări în sălile de clasă sau pentru activităţi extraşcolare şi sportive, dotarea cu mobilier nou şi vorbim şi despre dotarea cu laboratoare sau cabinete pentru sistemul de educaţie preuniversitar, inclusiv cabinete de asistenţă psiho-pedagogică, logopedie. Şi vorbim, de asemenea, foarte important, despre modernizarea bazei materiale pentru atelierele de practică din reţeaua învăţământului profesional şi tehnic”, a explicat ministrul Educaţiei.

Deca a menţionat că aceste investiţii nu sunt unice, vor mai urma contracte care vizează laboratoarele inteligente de tip smatlab în licee, urmează campusurile de învăţământ dual şi de asemenea, vor urma semnări de contracte pentru ceea ce înseamnă achiziţia de microbuze şi serviciile complementare de educaţie timpurie. ”În perioada următoare se vor semna, aşadar, în plus faţă de aceste 5600 de contracte pentru dotări, încă 4000 de contracte, toate reprezentând investiţii majore în sistemul şcolar”, a completat ministrul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.