Liderul PNL Iaşi, deputatul Marius Bodea, susţine că Primăria Iaşi ar putea returna banii europeni investiţi în modernizarea CET-urilor din oraş, după ce municipalitatea a pierdut procesul cu lichidatorul judiciar al societăţii CET SA, aflată în faliment. În replică, primarul Mihai Chirica spune că sentinţa nu afectează niciun proiect european care vizează modernizarea reţelei de termoficare a oraşului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputatul PNL Marius Bodea afirmă, într-un comunicat de presă, că primarul Mihai Chirica dezinformează ieşenii în cazul pierderii prin sentinţă definitivă a patrimoniului fostului CET şi că municipalitatea riscă să înapoieze zeci de milioane de euro de la bugetul local în contul banilor europeni investiţi pentru modernizarea CET1 şi CET2.

"Vorbim de sume colosale pe care Iaşul ar putea fi obligat să le plătească şi de punerea imediată în pericol a sistemului de termoficare. Chirica s-a gândit că cel mai inteligent lucru este să ascundă adevărul. Dacă e incapabil să ferească de dezastre acest oraş, atunci măcar să nu mintă până în ultima clipă când s-a produs acest dezastru", a declarat liderul filialei municipale a PNL Iaşi, Marius Bodea.

Potrivit lui Bodea, prin sentinţa ICCJ din luna martie, Primăria Iaşi nu mai are drept de proprietate asupra patrimoniului celor două centrale termice din Iaşi, el adăugând că lichidatorul CET SA "poate pretinde nu doar intrarea în posesie a tuturor bunurilor din acest moment, ci şi plata despăgubirilor pentru folosirea tuturor acestor bunuri în ultimii şapte ani". 

"Primăria a făcut în ultimii ani investiţii consistente din fonduri europene în sistemul de termoficare, unul care acum nu îi mai aparţine. Fondurile au putut fi obţinute doar pentru că acestea priveau patrimoniul public, conform liniilor de finanţare dedicate în programele Uniunii Europene. Consecinţa este aceea că UE va cere toţi banii înapoi, pentru că aprobarea proiectelor a fost realizată pe un patrimoniu în litigiu care a fost, în cele din urmă, pierdut de către municipalitate", a afirmat deputatul Marius Bodea.

Totodată, reprezentantul liberal întreabă ce urmări va avea colaborarea dintre Primărie şi compania Veolia, în calitate de operator al serviciului public de alimentare cu energie termică în municipiul Iaşi, în baza contractului încheiat cu primăria pentru o perioadă de 20 de ani.

"Înarmat cu decizia ICCJ, lichidatorul judiciar al societăţii CET SA, societate pentru care a fost declarat falimentul, poate vinde orice bun din proprietate pentru a achita datoriile faţă de creditori. În final, ieşenii vor plăti o notă de plată uluitoare din cauza incompetenţei, neglijenţei şi ascunderii sub preş a adevărului de către Mihai Chirica", adaugă deputatul liberal.

În replică, primarul Iaşiului, Mihai Chirica, afirmă că nu există motive de îngrijorare pentru consumatorii branşaţi la reţeaua de termoficare a oraşului şi că toate bunurile fostului CET sunt administrate în continuare de către compania Veolia.

Chirica a mai spus că sentinţa ICCJ nu afectează niciun proiect european care vizează modernizarea reţelei de termoficare a oraşului.

Pe de altă parte, lichidatorul judiciar al CET SA Iaşi nu a precizat deocamdată dacă va cere despăgubiri Primăriei Iaşi pentru perioada în care au fost utilizate echipamentele celor două centrale ale oraşului, respectiv CET1 şi CET2.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.