Primarul Capitalei Gabriela Firea a cheltuit 1,1 milioane de euro ca să facă publicitate spitalului de copii Gomoiu, construit cu supraevaluări ”cu 2.485%”, scrie joi Liberatea acuzând-o şi că a ţinut ascuns raportul referitor la valoarea lucrărilor. În replică Firea spune că nu este nimic adevărat şi că în mandatul ei s-a plătit doar real executat, fără a face precizări referitoare la acuzaţiile vizând plata publicităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Libertatea afirmă că Spitalul Gomoiu a fost contractat şi făcut pe vremea lui Sorin Oprescu, dar a fost finalizat, recepţionat, plătit şi inaugurat în mandatul Gabrielei Firea.
”Libertatea a intrat în posesia unor documente interne ale Primăriei în care Corpul de Control al Guvernului şi experţi în construcţii, contractaţi chiar de către PMB, au evidenţiat cât de mult s-a încărcat factura din bani publici pentru spitalul de copii Gomoiu.  Deşi e în posesia acestor informaţii, Primăria nu le-a făcut niciodată publice şi prezintă investiţia de la Gomoiu drept un mare succes”, anunţă publicaţia, care precizează că ”8 vase de toaletă instalate la spitalul de copii Gomoiu au fost plătite cu 2.858 de lei bucata, în timp ce au costat, de fapt, 272 de lei”, invocând raportul Corpului de Control al Guvernului Controlul  se referă la perioada 2012-2017, şi la cheltuielile din interiorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale din Bucureşti.
În ceea ce priveşte “realizarea obiectivului de investiţii “Reconstrucţia, reamenajarea, modernizarea şi echiparea spitalului Clinic de Copii «Victor Gomoiu»”, documentul menţionează că “executantul obiectivului de investiţii a practicat adaosuri comerciale ridicate, ceea ce a condus la o majorare a preţului de vânzare a echipamentelor faţă de preţul său de achiziţie cu procente cuprinse între 59% şi 2.485%”. 

”Calculele au fost făcute pe documente, nu pe evaluări de piaţă. Mai exact, Corpul de Control a analizat preţul vânzării între contractor şi subcontractor (preţ normal), apoi cu câţi bani a fost vândut obiectul către spital de către terţ”,precizează Libertatea, , care acuză că ”deşi e în posesia acestor informaţii, Primăria nu le-a făcut niciodată publice şi prezintă investiţia de la Gomoiu drept un mare succes”.

Referitor la campania publicitară de 1,1 milioane de euro, sursa citată afirmă că este contract pe trei ani, dar în 2020 şi 2021 se mai cheltuiesc doar aproximativ 500.000 de lei, pe afişe, broşuri şi mape de prezentare. ”Şapte televiziuni iau grosul banilor.  Lor li se adaugă 8 staţii radio şi 13 site-uri”, susţine Libertatea.

”Nu este nimic adevărat! Depunem azi plângere.Când am ajuns primar, am plătit doar real executat. Cei dinainte au plătit preţuri supraevaluate. Eu am stat în proces cu constructorul”, afirmă Firea într-un răspuns publicat pe contul său de Facebook de Lucian Mindruţă.

”Atunci când a fost câştigată proiectarea şi execuţia acestui spital, cu mulţi ani în urmă, oferta a fost făcută conform legislaţiei în vigoare la acea dată (design and build) pe articole comasate.  Ca exemplu : grup sanitar 20 buc la preţul x .  Eu am cerut să fie aduse facturile defalcate pe formularul F3 care îmi împarte fiecare articol în parte pe cele 3 categorii ( transport, utilaj, material, manoperă ) şi aşa s-a plătit tot. La real executat şi la valoarea corectă”, explică primarul general.

Noul spital pentru copii „Dr. Victor Gomoiu” a fost inaugurat, în 14 mai2018, de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, dar şi de prim-ministrul Viorica Dăncilă. Pe vechiul amplasament al unităţii spitaliceşti PMB va demara construirea unui centru de excelenţă în oncologie pediatrică precum şi a unui hotel pentru părinţii ai căror copii sunt pacienţi.

„Această construcţie a demarat în 2012, dar din nefericire, din cauza unor probleme şi unor neînţelegeri s-au sistat lucrările în anul 2014, astfel încât la preluarea mandatului a trebuit să reluăm aproape de la 0 această clădire şi ea să devină funcţională, în sensul dotării cu aparatură de ultimă generaţie. În total această investiţie este de 48 de milioane de euro. În acest moment sunt funcţionale toate secţiile care au fost mutate din spitalul vechi, Victor Gomoiu, care a fost construit în urmă cu aproape 90 de ani. Într-o perioadă foarte scurtă vor fi de asemenea dotate şi secţiile care au fost construite în plus faţă de ceea ce avea ca dotare vechiul spital Victor Gomoiu”, a spus  atunci Gabriela Firea.

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.