Consilierii locali liberali din Consiliul Local al municipiului Piteşti solicită organizarea unui referendum în care locuitorii municipiului să se exprime dacă doresc transformarea pădurii Trivale în pădure parc sau în arie protejată. Propunerea vine în contextul în care, după ce în ultimii ani au fost făcute demersuri pentru declararea pădurii arie naturală protejată, săptămâna aceasta majoritatea PSD din Consiliul Local a aprobat o hotărâre prin care aproximativ 160 de hectare din pădure trec în proprietatea autorităţii locale pentru a fi transformate în pădure parc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Ieri a fost un moment istoric, s-a scris o pagină neagră pentru pădurea Trivale. Primarul PSD Cristian Gentea şi-a asumat un risc nepermis: acela de a lăsa pădurea Trivale la îndemâna samsarilor imobiliari de ce spun acest lucru? Din acest moment pădurea rămâne liberă la retrocedări şi, bineînţeles, în momentul când va deveni pădure privată, şi la construcţii”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, liderul PNL Piteşti, Mihai Coteţ.
Acesta a explicat că în ultimii 13 ani, începând cu anul 2010, mai  multe instituţii publice, dar şi entităţi private, au lucrat la proiecte care susţineau transformarea pădurii Trivale în arie protejată, existând incluziv un aviz din partea Academiei Române în acest sens. 
„Ce s-a întâmplat în această perioadă? În toată corespondenţa pe care o avem cu Ministerul Apelor şi Pădurilor se menţionează că a existat un dialog, prin documente, între minister şi Primărie, care uneori au răspuns foarte greu, sau nu la obiect, 13 ani de muncă, aruncaţi la gunoi în ianuarie 2021 avem un răspuns din partea ministrului care ne spune că, citez, că pe pagina web a Ministerului Apelor şi Pădurilor a fost postat proiectul de Ordin de ministru prin care, pentru suprafaţa propusă ca rezervaţie naturală, pădurea Trivale, se instituie regimul de arie naturală protejată şi se declară ca sit de importanţă comunitară pădurea Trivale. În februarie  2022, acelaşi ministru ne comunică că este în lucru proiectul de hotărâre şi nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern de declarare a pădurii Trivale arie protejată. În luna iunie anul curent, ministerul ne comunică că toate documentele sunt pregătite. Dintr-o dată totul s-a schimbat. Întrebarea este: ce s-a schimbat, ce a deranjat? De ce, după 13 ani, ne-am răzgândit: de ce toate lucrurile astea s-au întâmplat pe repede înainte? În luna august am primit noul proiect în care aceiaşi consilieri municipali care în anul 2020 au votat pădurea Trivale să fie arie protejată, acum s-au răzgândit. Proiect, de altfel, susţinut în 2019 şi în  2020 de primarul PSD Cristian Gentea care, la fel, s-a răzgândit. Ce i-a determinat să se răzgândească toţi aşa, deodată şi tocmai acum, când proiectul de hotărâre este gata? Am fost surprins de declaraţia primarului şi a câtorva colegi din Consiliul Local care au spus că în 2019 şi în 2020 au votat în necunoştinţă de cauză. O declaraţie foarte gravă”, a mai afirmat preşedintele PNL Piteşti.
Acesta precizează că „s-a dorit ca pădurea Trivale să rămână fără nicio protecţie”, iar aria va rămâne „la mâna samsarilor imobiliari”. Coteţ aminteşte că, în campania sa electorală, primarul Cristian Gentea nu a făcut referire la transformarea pădurii Trivale în parc, ci în arie protejată.
„Nu ne nom opri aici, vom analiza toate posibilităţile legale de a continua cu acest proiect, de a lupta ca pădurea Trivale să fie declarată arie protejată şi suntem foarte hotărâţi să strângem semnături din partea piteştenilor pentru acest proiect şi să cerem un referendum prin care piteştenii să îşi exprima dorinţa de a avea pădure parc sau arie protejată. Acest proiect era de o importanţă maxim pentru piteşteni. Nu a existat nici măcar o secundă o dezbatere publică cu cetăţenii. Nu poţi să iei o asemenea decizie, cu un asemenea impact asupra cetăţenilor fără să discuţi cu ei. Faptul că ni s-a spus în şedinţă că a existat o dezbatere cu specialiştii - probabil specialiştii de la PSD, că alţii nu am întâlnit acolo – nu înseamnă că am avut o dezbatere publică cu cetăţenii. Pentru acest motiv cerem foarte clar să se facă un referendum”, adaugă reprezentantul PNL în Consiliul Local Piteşti. 
Consilierii liberali precizează că prin declararea pădurii drept arie protejată nu se interzice accesul publicului în zonă, ci pădurea va fi protejată de interesele unor entităţi private care ar putea construi acolo.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.