Aproximativ 1.700 de femei au murit, în cursul anului 2022, în România, din cauza cancerului de col uterin, afirmă medicul Liana Pleş, specialist în obstetrică-ginecologie. Ea explică faptul că infecţia care provoacă această maladie poate fi depistată din timp, însă în numeroase situaţii, din cauza lipsei de educaţie medicală, pacientele ajung la medic tardiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Medicul obstetrician Liana Pleş, de la Maternitatea Bucur din Bucureşti, a afirmat, miercuri seară, la Medika Tv, că, în ceea ce priveşte cancerul din sfera ginecologică, ”unul dintre cei mai importanţi factori este lipsa de educaţie medicală”.
 
”Când mă refer la lipsa de educaţie medicală nu mă refer numai la ce se face în şcoli, mă gândesc la lipsa de educaţie care porneşte din familie, pentru că preluăm un model pe care îl vedem în familie, dacă părinţii nu merg la medic, nu au o atitudine preventivă, nu-şi fac analize sau merg doar atunci când au probleme, evident că şi copiii vor trata lucrurile de aceeaşi manieră. Conform statisticilor, suntem pe locul doi ca mortalitate la cancerul de col uterin, în Uniunea Europeană, deci este foarte, foarte rău. Pe de altă parte, cancerul de col uterin, în România, este a doua cauză de mortalitate în ceea ce priveşte cancerul genital, după cancerul mamar, ceea ce este practic inadmisibil, ţinând cont de faptul că, conform datelor medicale, cancerul de col uterin este provocat de un virus, HPV; un virus care poate fi identificat, poate fi prevenit şi care dă leziuni până să se ajungă la cancer”, a explicat Liana Pleş.
 
Ea a arătat că anul trecut 1.700 de femei au murit în România din cauza cancerului de col uterin, care este depistat, adeseori, în stadii tardive, fapt care diminuează foarte mult speranţa de viaţă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.