Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi actul normativ pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.144/2020 privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfăşurării în condiţii de prevenţie a activităţilor didactice aferente anului şcolar 2020/2021 în contextul riscului de infecţie cu coronavirus SARS-CoV-2, informează Administraţia Prezidenţială. În OUG, Executivul a propus suma de 100 milioane euro pentru achiziţionarea de tablete şi laptopuri pentru şcoli, însă în forma adoptată de către deputaţi ea a fost majorată la 150 milioane euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Se aprobă achiziţionarea de către beneficiarii prevăzuţi la art. 2 alin. (1), în condiţiile legii, de echipamente din domeniul tehnologiei informaţiei – IT mobile, respectiv tablete/laptopuri pentru uz şcolar cu acces la internet, precum şi a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediu on-line, în limita a 150.000.000 euro, echivalentul în lei la cursul de schimb InforEuro din luna august 2020, din care contribuţia Uniunii Europene – UE este de 131.250.000 euro, iar contribuţia naţională este de 18.750.000 euro”, arată legea promulgată de şeful statului.

Sumele aferente achiziţiei echipamentelor IT mobile, precum şi alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediul on-line, prevăzute la alin. (1), vor fi rambursate din fonduri externe nerambursabile alocate României în perioada de programare 2014 – 2020 prin Programul Operaţional Competitivitate 2014 – 2020, axa prioritară 2 – Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor – TIC, pentru o economie digitală competitivă, acţiunea 2.3.3 – îmbunătăţirea conţinutului digital şi a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educaţie, e-sănătate şi e-cultură – secţiunea e-educaţie, respectiv din fonduri externe nerambursabile alocate României prin facilitate de finanţare REACT-EU, pentru valoarea alocată, mai arată sursa citată.

Finanţarea achiziţiei echipamentelor IT mobile, respectiv tablete cu acces la internet, precum şi alte echipamente/dispozitive electronice se acordă prin granturi din fonduri externe nerambursabile, în limita unei valori de 250 euro/tabletă, echivalentul în lei la data efectuării achiziţiilor, conform actului normativ. 

De asemenea, în valoarea de achiziţie a tabletelor/laptopurilor pentru uz şcolar vor fi incluse şi cheltuieli cu abonamentul lunar la internet pentru o perioadă de minimum 24 de luni.

Pe 3 noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege, în calitate de for decizional. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.