Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi un proiect de lege iniţiat de PSD prin care statul asigură finanţarea de la buget şi pentru copiii înscrişi la grădiniţă, cu vârsta între doi şi trei ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„La solicitarea expresă a părinţilor, în limita numărului de locuri, pot fi înscrişi în învăţământul preşcolar copiii cu vârsta de minim doi ani, asigurându-se finanţarea de bază corespunzătoare, de la bugetul de stat, în baza costului standard per preşcolar stabilit prin hotărâre a Guvernului”, arată legea promulgată de către şeful statului.

De asemenea, este prevăzută şi norma didactică pentru un consilier şcolar care corespunde unui post de consilier în cabinetul de asistenţă psihopedagogică.

„Norma didactică a consilierului şcolar corespunde unui post de consilier şcolar în cabinetul de asistenţă psihopedagogică, respectiv în cabinetul interşcolar de asistenţă psihopedagogică şi se stabileşte prin raportare la un număr de 500 de elevi, 500 de elevi şi preşcolari sau de 300 de preşcolari. Activităţile specifice normei didactice sunt stabilite prin regulament aprobat prin ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării”, mai indică sursa citată. 

În expunerea de motive a iniţiative legislative este argumentat faptul că multe grădiniţe dintr-o serie de localităţi nu au finanţarea asigurată şi pentru această categorie de copii.

„În acest moment există un număr mic de creşe, de obicei în oraşele mari, în timp ce în marea majoritate a localităţilor ele sunt practic inexistente. Sunt părinţi care au copii cu vârsta între doi şi trei ani, dar nu au la cine să apeleze pentru a supraveghe aceşti copii, atunci când sunt la muncă. În aceste condiţii, părinţii au fost nevoiţi să apeleze la grădiniţe şi să accepte înscrierea copiilor în învăţământul preşcolar, dar conform actualelor prevederi ale Legii educaţiei naţionale, pentru aceşti copii nu se asigură şi finanţarea pentru că nu au împlinit vârst ade trei ani. Prin acest proiect de lege se propune să se asigure finanţarea de bază corespunzătoare, de la bugetul de stat, în baza costului standard per preşcolar stabilit prin hotărâre a Guvernului. Conform datelor Ministerului Educaţiei şi Cercetării numărul acestor copii este destul de mic, iar impactul nbugetar este nesemnificativ, putându-se acoperi sumele necesare din actualul buget al MEC, conform expunerii de motive a proiectului. 

Iniţiativa legislativă a trecut tacit de Camera Deputaţilor, iar Senatul a adoptat, decizional, proiectul de lege pe 21 iulie şi pe 27 iulie a fost trimis la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.