Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi actul normativ pentru completarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat. Propunerea legislativă a liderului deputaţilor PNL Florin Roman prevede încetarea acordării pensiei militare pentru cei care au făcut parte din aparatul represiv al regimului comunist, care au săvârşit infracţiuni contra umanităţii şi au fost condamnaţi printr-o sentinţă definitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu beneficiază de pensie de serviciu ori de pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute de prezenta lege, pensionarii care au fost condamnaţi definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii. Aceste persoane beneficiază de pensie în sistemul public, în condiţiile legii”, arată actul normativ promulgat de şeful statului.

De asemenea, „în cazul condamnării definitive a unui pensionar militar pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, în termen de 10 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, instanţele judecătoreşti au obligaţia să comunice, în scris, casei de pensii sectoriale în evidenţele căreia se află pensionarul condamnat, informaţii de natură să conducă la încetarea pensiei”, mai prevede legea.

Vechimea în serviciu recunoscută pentru stabilirea pensiilor, în cazul acestor persoane constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

Pe 21 octombrie 2019, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, şi pe 13 octombrie decizonal de Camera Deputaţilor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.